IncidentOpmerkelijk

Stuk rots stoot Mavic 2 uit de lucht tijdens mijnexplosie

Tijdens het maken van een opname van een mijnexplosie is in Zuid Afrika een DJI Mavic 2 Pro getroffen door een stuk rots, dat door de explosie de lucht in werd geslingerd. Dat blijkt uit een rapport van de Zuid-Afrikaanse luchtvaartautoriteit. De drone vloog op het moment van de explosie op een hoogte van 120 meter. Het toestel kon niet worden teruggevonden. Wel kon een laatste opname van de explosie worden veiliggesteld.

Verbinding verbroken

Filmbeelden van mijnexplosies zijn altijd indrukwekkend om naar te kijken. Een opname vanuit de lucht voegt hier letterlijk een extra dimensie aan toe. Maar dan is het wel zaak om voldoende afstand cq. hoogte aan te houden, blijkt uit een opmerkelijk rapport dat werd opgesteld door de South African Civil Aviation Authority, naar aanleiding van een voorval dat plaatsvond op 27 oktober 2021.

Met behulp van een Mavic 2 Pro werden er opnamen gemaakt van mijnexplosies nabij de stad Middelburg. De omstandigheden waren perfect voor het maken van drone-opnamen: weinig wind, zonnig, goed zicht, en ver uit de buurt van vliegvelden. Maar tijdens de vierde vlucht op de dag ging het mis: tijdens één van de explosies werd de verbinding ineens verbroken en de drone kwam nimmer terug.

Geraakt door rots

De dronepiloot in kwestie rapporteerde het voorval aan de Zuid-Afrikaanse luchtvaartautoriteit. Geconcludeerd werd dat de drone geraakt moet zijn door een stuk rots, dat door de explosie de lucht in werd geslingerd. Dat gebeurde op een hoogte van maar liefst 120 meter, de maximaal toegestane vlieghoogte voor drones in Zuid-Afrika.

Alhoewel direct na het verlies van de drone een zoektocht werd ingesteld door het bedrijf dat de explosies uitvoerde, kon het toestel niet meer gevonden worden. Aangenomen wordt dat het toestel bedolven is onder het puin van de explosie. Er kon nog wel een laatste opname worden veilig gesteld vanuit de cache van de app waarmee de drone werd aangestuurd, waarop de explosie – en mogelijk het stuk rots dat de drone uit de lucht stootte – te zien is.

De laatste beelden vanuit de drone. Links het moment net voor de explosie, rechts de explosie zelf. Bron: operator

Aanbeveling

Op basis van het incident heeft de luchtvaartautoriteit de volgende veiligheidsaanbeveling gedaan: “Drone-operators moeten vooraf een veilige afstand (verticaal en horizontaal) bepalen van alle mogelijke onveilige werkgebieden.” De autoriteit benadrukt dat de dronepiloot geen blaam treft, en dat de aanbeveling puur is gedaan ter verbetering van de vliegveiligheid.

Een foto van de drone voorafgaand aan het incident. Bron: operator
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier