Pro

Lange Jaap van binnenuit geïnspecteerd met Elios 2 drone

Hoe kan je de markante vuurtoren Lange Jaap van binnen bekijken zonder deze te betreden? Deze is namelijk vanwege veiligheidsredenen niet toegankelijk. Een bijzondere drone-inspectie geeft uitkomst. Afgelopen week werd de bijna 70 meter hoge vuurtoren van binnenuit bekeken door middel van de bolvormige Flyability Elios 2 inspectiedrone.

Rijksmonument

De vuurtoren Kijkduin, in de regio beter bekend als Lange Jaap, werd gebouwd in 1877. Met zijn hoogte van ruim 63 meter is het de hoogste vuurtoren in Nederland. De toren bestaat uit gietijzeren platen, die door middel van schroefverbindingen aan elkaar zijn bevestigd. Dankzij de markante constructie en historische waarde werd de vuurtoren in 1988 aangewezen als Rijksmonument.

Eind 2021 bleek tijdens een inspectie echter dat er grote scheuren waren ontstaan in de wanden van de toren, die beheerd wordt door Rijkswaterstaat. Er werd direct besloten om de omgeving van de vuurtoren af te zetten. Ook mocht er vanwege het instortingsgevaar niemand meer de toren in. Dit tot groot verdriet van omwonenden, voor wie de Lange Jaap van grote emotionele betekenis is.

Drone-inspectie

Om de staat van de constructie in de tijd te beoordelen heeft Rijkswaterstaat afgelopen woensdag een bijzondere drone-inspectie laten uitvoeren. Daarbij werd een bolvormige drone van het type Flyability Elios 2 via de toegangsdeur naar binnen gebracht. Op veilige afstand kon de drone vervolgens langs de wanden omhoog worden geleid. TNO had vooraf geconcludeerd dat de toren benaderbaar was om de inspectie überhaupt te kunnen uitvoeren.

De inspectie werd uitgevoerd door ingenieurs- en adviesbureau Nebest B.V., in samenwerking met Terra Inspectioneering. “Het doel van deze drone-inspectie is om een visuele inspectie uit te voeren van bestaande schades. Die zijn eerder tijdens de nulmeting gemarkeerd. Met de drone willen we nagaan of de scheuren sinds die tijd erger zijn geworden of niet”, vertelt één van de betrokkenen.

Met name de hoogte van de toren bleek een uitdaging te zijn. “Ten eerste was het de vraag of de signaaloverdracht voldoende stabiel zou blijven over die afstand. Maar dat bleek geen probleem. Ten tweede kun je onmogelijk alles in beeld brengen. We hebben het over 17 verdiepingen en 4 ringen per verdieping. Het gemaakte beeldmateriaal moet achteraf worden geanalyseerd, en dat is best pittig. We hebben ons daarom beperkt tot het bekijken van de bestaande schades.”

Belangstellenden konden via een tv-scherm meekijken tijdens de inspectie. Foto’s: Ilse Kootkar

Flyability Elios 2

De keuze voor de Flyability Elios 2 lag voor de hand. Deze drone kan dankzij de bolvormige rolkooi letterlijk tegen een stootje. Om die reden wordt deze drone vaak ingezet voor industriële inspecties van lastig te bereiken locaties. De drone is voorzien van een hoge resolutie camera en een ingebouwde LED schijnwerper, zodat de te inspecteren wanden goed verlicht kunnen worden.

Uniek was dat betrokkenen al tijdens de inspectievlucht mee konden kijken, via een scherm dat op veilige afstand van de vuurtoren was neergezet. Daarop was het live camerabeeld vanuit de drone te zien.

Dankzij de rolkooi kan de Elios 2 ongestraft ergens tegenaan vliegen. Bron: Flyability

Volgende stap

De volgende stap is om alle data te verwerken en een inspectierapport op te stellen. Aan de hand daarvan kan opdrachtgever Rijkswaterstaat mede bepalen wat de mogelijkheden zijn om de vuurtoren te behouden.

Meer informatie is te vinden op rws.nl/langejaap.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Lange Jaap van binnenuit geïnspecteerd met Elios 2 drone

  • Geboren en getogen in Den Helder kan ik Japie wel dromen. Heel vaak boven geweest en zelfs een fotoreportage van gemaakt toen ik nog werkzaam was als zelfstandig fotograaf.
    Na storm Eunice denk ik er het mijne van want Jaap staat nog vier overeind.
    Bij de eerste gelegenheid met mooi weer ga ik m’n drone er eens op los laten maar dan aan de buitenkant.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier