Video

Kijken: zo zette de BBC racedrones in voor de productie van The Green Planet

De BBC heeft een naam hoog te houden als het gaat om de productie van natuurdocumentaires. Het omroepbedrijf staat erom bekend de nieuwste technieken in te zetten om opnamen te maken van flora en fauna. Zo ook voor de productie van The Green Planet, een serie die gewijd is aan de diversiteit van het plantenleven op aarde. Een deel van de opnamen werd gemaakt met FPV racedrones.

Nieuwe perspectieven

In The Green Planet word je door Sir David Attenborough meegenomen naar de meest uiteenlopende locaties, van de regenwouden in Brazilië en eeuwenoude sequoia’s in Noord-Amerika tot en met cactussen in Arizona en het zogenaamde fynbos in Zuid-Afrika. In vijf aflevering vertelt Attenborough over de bijzondere kenmerken van de lokale flora.

Dankzij nieuwe opnametechnieken konden planten en bomen vanuit de meest bijzondere perspectieven in beeld worden gebracht. Denk aan het gebruik van microscoopcamera’s en een speciale camera genaamd ‘Triffid’, een gerobotiseerde camera waarmee close-up hyperlapses gemaakt kunnen worden. Ook maakte het productieteam volop gebruik van drones, waaronder de DJI Mavic 2 Pro en diverse FPV drones.

De Triffid camera. Bron: BBC

FPV shots

Voor de echt dynamische droneshots werden FPV drones voorzien van GoPro’s ingezet. “We gebruiken hier een geweldige kleine drone, een FPV-drone genaamd, die door de kleinste openingen tussen de bomen kan vliegen. Ze hebben bijna onbeperkte mogelijkheden”, zegt Louis Rummer-Downing, Assistant Producer van de BBC. “Je kunt om bomen cirkelen. Er is geen andere manier om dergelijke opnamen te maken. De techniek is echt speciaal en geeft ons een heel nieuw perspectief op het regenwoud.”

Eén van de uitdagingen betrof het opstijgen en landen in het regenwoud. Daartoe werd een tijdelijke observatietoren neergezet, met een platform waarop de dronepiloot kon zitten. Volgens dronepiloot Andrew Lawrence viel het nog niet meer om met een FPV drone opnamen te maken van het regenwoud. “Ik probeer gewoon een soort route in en door het kronendak te plannen, wat best moeilijk is omdat er maar een paar plekken zijn die echt een opening bieden.”

Opstijgen en landen vanaf een observatieplatform. Bron: BBC

Behind the scenes

Het productieteam blikt tevreden terug op de mogelijkheden van FPV drones voor de opnames van natuurfilms. “Deze drone biedt een look die we nog nooit eerder in wildlife-films hebben gezien en dat perspectief is gloednieuw. Het geeft ons de mogelijkheid om de camera in de wereld van de planten te plaatsen en er op een meeslepende manier doorheen te vliegen, dus we zijn erg tevreden”, aldus Rummer-Downing.

Bekijk de ‘behind the scenes’ video:

(via DroneXL)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Kijken: zo zette de BBC racedrones in voor de productie van The Green Planet

  • Theo Kaffa

    Prachtige filmpjes over de Oekraïne, brok in mijn keel, nu ik besef dat zo’n prachtig land en de mooie steden kapot worden geschoten, heel veel sterkte, moed en geluk aan al die inwoners .
    Ik hoop dat het heel snel is afgelopen met deze waanzin.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier