DIYOpmerkelijk

Doe-het-zelver werkt aan sub-250 gram raketdrone die 250 km/uur haalt

Is het mogelijk om snelheden van 250 km/uur te bereiken met een drone die nog geen 250 gram weegt? Als het aan doe-het-zelver QuadMovr ligt is het antwoord op die vraag ‘ja’. Onlangs plaatste hij een video waarin te zien is hoe een zelfgebouwde raketdrone een kleine 220 km/uur haalt. Maar er is nog wel werk aan de winkel om de zelfopgelegde doelstelling van 250 km/uur te halen.

Raketdrone

Misschien komt de naam ‘QuadMovr’ je enigszins bekend voor. Dat zou kunnen, want al in 2015 schreven we over een door hem gebouwde zelfgebouwde pijlsnelle FPV drone. En in 2021 dook QuadMovr weer op in de actualiteit, dankzij een eveneens zelfontwikkelde FPV racedrone met maar liefst 64 propellerbladen.

Het nieuwste project waar QuadMovr zijn tanden in heeft gezet betreft de bouw van een drone die nog geen 250 weegt, maar desondanks 250 km/uur kan vliegen. Om dat voor elkaar te krijgen heeft hij gekozen voor een raketvormig ontwerp, aangedreven door vier propellers. Onderstaande foto geeft een goede indruk van het nogal opmerkelijke uiterlijk:

Ruimte voor verbetering

Het frame werd door middel van een 3D-printer vervaardigd. Helaas weegt het huidige ontwerp nog iets meer dan 250 gram, en de maximale snelheid tot nu toe bedraagt ‘slechts’ 219 km/uur. Toch denkt QuadMovr dat er nog mogelijkheden zijn om de vliegprestaties te verbeteren:

“Momenteel maak ik gebruik van tmount-motoren, waardoor het niet mogelijk is om props zoals die van APC te gebruiken. Ik heb een aantal verschillende tmount-props geprobeerd en verrassend genoeg produceerde de T75mmx5 hqprop de hoogste snelheid. Voor snelheid hebben minder bladen de voorkeur. Het gebruik van motoren met een m5-mount zou een betere keuze zijn. Dat is voor de volgende keer. Er is ruimte voor verbetering”, aldus QuadMovr.

Video

Onderstaande video geeft een goede impressie van het vlieggedrag van de QuadMovr raketdrone. De enorme vliegsnelheid is niet alleen goed te zien, maar vooral ook goed te horen.

Tips voor zelfbouwers

Voor wie ook aan de slag wil met het zelf bouwen van snelvliegende lichtgewicht raketdrones heeft QuadMovr nog een aantal tips en adviezen in petto:

– Je moet ze zelf bouwen;
– Je koopt ze je niet zomaar in de winkel;
– Vliegen met deze drones leer je niet in een week en duurt maanden/jaren;
– Experimenteren is een constant onderdeel van deze hobby;
– Je vliegt deze drones in acro-modus, dus geen GPS en geen zelfstabilisatie, enz.

(via DroneXL)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier