Markt

Defensie plaatst order voor richtsysteem om drones uit de lucht te kunnen schieten

Het ministerie van Defensie heeft een order geplaatst voor de levering van Smart Shooter SMASH AD, een automatisch richtsysteem waarmee kleine, laagvliegende drones uit de lucht kunnen worden geschoten. Het systeem werd in de afgelopen jaren uitvoerig getest door Nederlandse militairen. Het SMASH AD-systeem kan worden gemonteerd op bestaande aanvalsgeweren.

Automatisch richten

Om te voorkomen dat drones het luchtverkeer verstoren rondom luchthavens of gebruikt worden om aanslagen te plegen op doelen in binnen- of buitenland is Defensie al enige tijd op zoek naar effectieve maatregelen om ongewenste drones onschadelijk te kunnen maken. Het uit de lucht schieten van een drone is één van de opties, als uiterste noodmaatregel. Maar daarvoor is wel de hulp nodig van een automatisch richtsysteem, aangezien een drone te klein is en te snel beweegt om handmatig te kunnen beschieten.

Het Smash AD-systeem van het Israëlische bedrijf Smart Shooter is een add-on voor bestaande aanvalsgeweren, zoals het  Colt C7 5.56mm-geweer dat door de Nederlandse strijdkrachten wordt gebruikt. Het systeem stelt de schutter in staat om snel een drone in het vizier te krijgen en deze uit te schakelen. Daartoe is het systeem voorzien van een lasergebaseerde afstandsmeter en een automatisch richtsysteem. Nadat de trekker is overgehaald, zorgt het richtsysteem voor een voltreffer.

Volgens de fabrikant kan het richtsysteem zowel overdag als ’s nachts gebruikt worden. In combinatie met externe sensoren of detectiesystemen zou het systeem een goede bescherming bieden tegen kleine laagvliegende drones. Het maximale bereik bij daglicht is 250 meter.

Succesvol getest

In oktober 2020 werd het systeem van Smart Shooter voor het eerst getest tijdens een gezamenlijke oefening van de Luchtmacht en de Landmacht. Tijdens die test bleek het richtsysteem prima geschikt te zijn om drones uit de lucht te schieten. Er werd geschoten op een doorsnee van de top 10 door de luchtmacht gedetecteerde onbemande luchtvaartuigen in Nederland, waaronder de DJI Mavic, Phantom en Inspire drones. Alle doelen werden binnen enkele schoten uitgeschakeld.

“De dreiging van unmanned aircraft systems (UAS), oftewel drones, neemt snel toe. De luchtmacht detecteert vele UAS-bewegingen bij vliegvelden en vaak vormen ze een ernstige bedreiging voor onder meer het vliegverkeer. Het gebruik van het persoonlijk vuurwapen door bewakingseenheden is vooralsnog de meest reële optie tegen deze dreiging. Dit is echter niet effectief. Een state of the art-richtsysteem kan hier op termijn verandering in brengen”, stelde Defensie destijds.

Bescherming tegen groeiende dreiging

Michal Mor, ceo van Smart Shooter: “Wij bij Smart Shooter zijn er trots op onze toonaangevende SMASH-oplossingen te kunnen leveren aan een bevriende troepenmacht. We hebben deze oplossingen ontwikkeld om een revolutie teweeg te brengen in de wereld van handvuurwapens, en ik ben ervan overtuigd dat onze SMASH-technologie het Nederlandse leger in staat zal stellen hun soldaten, kazernes en strategische infrastructuren te beschermen tegen de groeiende dreiging van drones.”

Defensie neemt het systeem af bij Technisch Bureau H.A. Muller (TBM BV), een handelsmaatschappij gericht op het leveren van hoogwaardige veiligheidsgoederen en -diensten aan overheidspartijen in Nederland, België en Luxemburg. TBM zal zorgdragen voor de logistiek en de ondersteuning.

(Coverfoto: TBM Technisch Bureau H.A. Muller B.V.)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier