#advProProductnieuws

Yuneec introduceert kabeldronesysteem voor H520-serie

Een drone die door middel van een kabel de benodigde stroom aangevoerd krijgt vanaf de grond kan uren achtereen in de lucht blijven hangen. Dat is ideaal voor toepassingen op het gebied van monitoring en beveiliging. Dronemaker Yuneec onderkent deze behoefte vanuit de markt met het nieuwe X-Stream R1 kabeldronesysteem, dat geschikt is voor drones uit de H520-serie.

Tethered drone

Vooral bij hulpdiensten bestaat er vaak behoefte om urenlang een camera in de lucht te kunnen hebben. Denk aan de tijdelijke beveiliging van een groot stuk grondgebied of het bieden van overzicht tijdens een brand. De beperkte vliegduur van een drone is dan een groot nadeel. Dit kan ondervangen worden door de drone middels een ‘tether’ (kabel) van voeding te voorzien. Een bijkomend voordeel is dat de drone niet weg kan vliegen als gevolg van een storing (‘fly-away’).

Een tethered drone-systeem bestaat uit een aantal basiselementen. Het grondstation bevat een automatisch werkende lier die de kabel op spanning houdt en voorzieningen voor de energievoorziening. De kabel zelf is dun maar biedt een hoge treksterkte. Dan is er nog een voorziening aan de kant van de drone, voor de bevestiging van de kabel en de overdracht van stroom naar de drone. Het grondstation wordt aangesloten op het vaste elektriciteitsnet en biedt vaak ook een noodstroomvoorziening.

Yuneec X-Stream R1

Het nieuwe X-Stream R1 kabeldronesysteem van Yuneec bestaat uit bovengenoemde componenten. Het liersysteem is voorzien van een zogenaamd sense-detect array. Deze zorgt ervoor dat de spanning op de kabel niet te hoog is, om te voorkomen dat de drone te zwaar belast wordt, maar ook niet te laag, om te voorkomen dat de kabel slap gaat hangen. Ook voorkomt het regelsysteem dat de kabel blokkeert tijdens het opstijgen.

De lier is ondergebracht in een koffer. Deze heeft een aansluiting voor op het vaste stroomnet (120/240v). Het grondstation is verder voorzien van een Aerial Power Supply (APS). Dit om ervoor te zorgen dat de drone veilig kan blijven opereren in het geval van een plotselinge stroomuitval. Hierdoor kan de aangesloten drone in zo’n geval nog vijf minuten blijven vliegen om veilig te kunnen landen.

Het systeem staat een maximale vlieghoogte van 50 meter toe. Met afmetingen van 41 x 27 x 28 cm is het nieuwe accessoire verrassend compact en weegt het ongeveer 8 kg. Yuneec specificeert geen maximale bedrijfstijd bij gebruik van de X-Stream R1. De productbeschrijving zegt alleen “meer dan 6-8 uur”.

Het liersysteem zorgt ervoor dat de kabel op de juiste spanning blijft. Bron: Yuneec

Compatible met de H520-serie

Het X-Stream R1 kabeldronesysteem kan gebruikt worden in combinatie met de H520 en H520E hexacopters. Deze drones werden ontwikkeld voor veeleisende toepassingen en kunnen voorzien worden van verschillende camera’s.

Het kabeldronesysteem heeft een aanbevolen winkelprijs van 13.088 euro. Dat is exclusief drone en/of payloads.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier