#advPro

Discussieer mee over de toekomst van onbemande luchtvaart in Nederland tijdens de NL Drone Dag

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat organiseert op 31 maart, tijdens de slotdag van ADW Hybrid, een speciale dag over de toekomst van de onbemande luchtvaart in Nederland. Tijdens de NL Drone Dag zal een keur aan deskundigen vanuit zowel overheid als bedrijfsleven ingaan op actuele vragen over de steeds grotere rol van drones en UAV’s in het Nederlandse luchtruim. Dronepiloten zijn van harte welkom om mee te discussiëren en krijgen gratis toegang.

Actieplan

De speciale Nederlandse dag tijdens de vierde editie van ‘s-werelds grootste internationale drone-conferentie zal worden geopend door Jaco Stremler, directeur Luchtvaart op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Stremler doet de ambities van zijn ministerie op het gebied van onbemande luchtvaart uit de doeken en geeft tevens de aftrap voor het belangrijkste onderwerp van de ochtend: het Actieplan Onbemande Luchtvaart 2022-2023. Dat actieplan geldt voor de komende twee jaar en zal worden toegelicht door verschillende experts vanuit het ministerie.

Vertegenwoordigers van het Directoraat Generaal Luchtvaart en Maritieme Zaken geven inzicht in de plannen en gaan graag met de sector in gesprek over de uitvoering. Onderwerpen die daarbij aan bod komen zijn het nieuwe gecontroleerde luchtruim voor drones (U-space) en regulering en financiering van de snelgroeiende sector. Maar er is ook ruimte voor een aantal veelbelovende pilots en testlocaties zoals bijvoorbeeld de Rotterdamse haven.

Dutch Drone Council

De middag van NL Drone dag staat deels in het teken van de Dutch Drone Council. Dat is een initiatief voor een structurele samenwerking binnen de Nederlandse dronesector om gezamenlijk richting te geven aan de ontwikkelingen op dronegebied. Tijdens de vorige editie van ADW Hybrid is vanuit de sector de wens uitgesproken dat overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen nauw met elkaar gaan samenwerken. Het afgelopen jaar is gewerkt aan een verkenning voor het opzetten van de Council. De uitkomsten worden op 31 maart bekend gemaakt.

Drone Manifest 2.0

Later op de middag wordt het Drone Manifest 2.0 door een aantal gemeenten gepresenteerd. Voor gemeenten worden drones immers een onderwerp waar zij steeds meer mee te maken krijgen. Verschillende gemeenten hebben de handen ineengeslagen en roepen andere gemeenten op om zich bewust te worden van de impact van drones en over te gaan tot actie.

Vertegenwoordigers van Dutch Drone Delta gaan daarna in discussie over Urban Air Mobility, ofwel de wens van steeds meer steden om de drukke infrastructuur op de grond te verlichten door het toevoegen van een derde dimensie boven de stad: het luchtruim. Gevolgd door een gesprek over afspraken tussen bemande en onbemande luchtvaart: wie heeft het voor het zeggen in de lucht? De NL Drone dag wordt afgesloten met een presentatie van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Over Amsterdam Drone Week

ADW Hybrid en de EASA High Level Conference on Drones vinden plaats van 29 tot 31 maart 2022. Tijdens het driedaagse evenement is er een uitgebreid programma met als hoofdthema: Adding value to society with Urban Air Mobility. Het evenement blijft hybride, wat betekent dat het live en online toegankelijk is. Matchmaking zal ook live en online mogelijk zijn.

Bekijk het programma van de NL Drone dag via deze link:
https://www.amsterdamdroneweek.com/dutch-drone-day/

Registratie voor de speciale Nederlandse dag is gratis via deze link:
https://registration.gesevent.com/survey/39csbfzq6n874?actioncode=ADWP1296

Avatar foto

Adverteerder

Af en toe lees je op Dronewatch gesponsorde artikelen of advertorials, afkomstig van (of geschreven in opdracht van) externe partijen. Ben je ook geïnteresseerd om een advertorial te plaatsen op Dronewatch? Neem dan contact op.

2 gedachten over “Discussieer mee over de toekomst van onbemande luchtvaart in Nederland tijdens de NL Drone Dag

 • Joop van der Weerd

  Komen op de NL Drone Dag ook onderwerpen aan de orde die betrekking hebben op de Open Categorie, zoals CX label, eisen voor het krijgen van Cx label voor bestaande drones?
  Het schijnt dat men in Duitsland en Frankrijk zelf regelgeving daarvoor maakt.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Je kunt je (gratis) aanmelden en dan in de zaal of online je vraag stellen tijdens de sessie met de ILT. Hopelijk kan je vraag aan de orde komen tijdens de Q&A.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier