BoekbesprekingWinactie

Boek ‘Zicht op drones’ plaatst opkomst medische drones in breder perspectief (+winactie)

Onlangs verscheen er een nieuw Nederlandstalig boek over de ontwikkeling van de dronesector in het algemeen en de opkomst van medische drones in het bijzonder. In ‘Zicht op drones’ komen diverse auteurs aan het woord die vanuit verschillende perspectieven naar de ontwikkelingen kijken. Het boek is een initiatief van denktank De Durfplaats. Dronewatch mag een exemplaar van het boek weggeven.

Toekomstig perspectief

De luchtvaartsector is flink in ontwikkeling. Naast drones die gebruikt worden om mooie foto’s en video’s te maken zijn er steeds meer ontwikkelingen op het gebied van logistiek en vervoer. Op diverse plekken ter wereld worden er al medische goederen getransporteerd door drones en ook personenvervoer door middel van elektrisch aangedreven luchtvaartuigen ligt in het verschiet. Daarmee zijn drones niet meer weg te denken uit de wereld van de commerciële luchtvaart.

In ‘Zicht op drones – een nieuw era in de luchtvaart’ wordt een toekomstig perspectief op onbemande luchtvaart beschreven. Het boek bevat achttien auteursbijdragen en een nabeschouwing waarin in grote lijnen de drone wordt geschetst als een nieuwe realiteit in de luchtvaart. Aandacht wordt gegeven aan de betekenis van de drone voor onze samenleving en de vele toepassingsmogelijkheden van de drone. Niet alleen wordt stilgestaan bij de voordelen, maar ook thema’s als maatschappelijke acceptatie, integratie in het luchtruim, veiligheid, privacy, en duurzaamheid komen in het boek ruimschoots aan bod.

Inhoud

Het boek bestaat uit twee delen:
Deel 1: Over de toekomst van drones;
Deel 2: Over toepassing van drones in de medische logistiek.

De inleiding werd verzorgd door Goriska van Cooten, programmamanager Onbemande Luchtvaart bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De redactie was in handen van Hans Nillesen, Ronald Schnitker, Marc Smeulers en Wim Veldman.

De bijdragen geven tezamen een boeiend en gevarieerd beeld van een prachtige uitvinding waarvan de gebruiksmogelijkheden nog volop in ontwikkeling zijn. Over één ding zijn alle auteurs het wel eens: de drone is inmiddels niet meer weg te denken. Maar partijen moeten wel pragmatisch gaan samenwerken om ervoor te zorgen dat ontwikkelingen tot wasdom komen.

Impuls geven aan discussie

Het boek is een initiatief van De Durfplaats Campus, een denktank op het gebied van nieuwe ontwikkelingen in de samenleving. Met het boek willen de initiatiefnemers de lopende discussie over het commercieel gebruik van (medische) drones een extra impuls geven. In dat kader past ook het streven van De Durfplaats om het Nederlands Onderzoekcentrum Duurzame Luchtvaart (NODL) op te richten, te vestigen op Lelystad Airport.

Het boek ‘Zicht op drones – een nieuw era in de luchtvaart’ (ISBN 9789083127316) kost €25,60 en kan besteld worden in de webshop van De Durfplaats.

Winactie

Wil jij kans maken op een gratis exemplaar van ‘Zicht op drones’? Laat dan vóór 1 maart in de comments hieronder weten waarom jij het boek graag zou willen lezen. De inzender van de meest originele reactie krijgt het boek thuisgestuurd!

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Boek ‘Zicht op drones’ plaatst opkomst medische drones in breder perspectief (+winactie)

 • Hélène M.

  Ik ben aan het promoveren (PhD) op het onderwerp drones, dus ik doe graag mee aan de winactie!

  Beantwoorden
  • Donald Van Den Wijngaert

   Ben zeer geïnteresseerd in de geschiedenis en toekomst van onze geliefde drone’s. Met kennis en begrip komen we al ver als we onze mooie hobby kunnen behouden. Stay safe and happy flying! Groetjes Don uit België

   Beantwoorden
 • Ramon Sweys

  Als groot drone fan zit ik erover te denken me hier beroepsmatiger mee te gaan bezighouden. Daarnaast ben ik als voorzitter van een stichting welke momenteel 20 AED’s in ons dorp in bezit heeft erg geïnteresseerd in de toekomst en mogelijkheden drones te koppelen aan medische dan wel levensreddende toepassingen.
  Drones hebben kunnen een veel grotere bijdrage leven aan de samenleving dan de veelal gebruikte doelen als video/foto en surveillance ed.

  Ik zie een toekomst voor me waarin een drone veel sneller ter plaatsen zal zijn dan professionele hulpverleners, zodat de burgerhulpverleners en uiteraard ook de beroepshulpverlener optimaal bedient kan worden een slachtoffer te helpen. Ik zou dan ook graag het boek van de Durftank lezen en hun visie verder bekijken.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier