Achtergrond

Special: zo worden civiele en militaire drones ingezet voor de oorlog in Oekraïne

In Oekraïne wordt momenteel volop gebruik gemaakt van civiele en militaire drones om de opmars van de vijandelijke Russische troepen te frustreren. Niet alleen heeft het ministerie van Defensie eigenaren van civiele drones opgeroepen om hun toestellen in te zetten voor de strijd, ook worden er volop aanvallen uitgevoerd met militaire drones van Turkse makelij. Dronewatch zet de ontwikkelingen op een rijtje.

Inzet van hobbydrones

Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft inwoners van Kiev die in het bezit zijn van hobbydrones gevraagd om mee te helpen de Russische invasie te stoppen. Geoefende dronepiloten wordt gevraagd om zich aan te sluiten bij een brigade die vijandelijke verplaatsingen monitort. Dronebezitters met minder vliegskills worden verzocht om hun drones in te leveren.

Het ministerie plaatste de oproep afgelopen vrijdag op Facebook, daags nadat de Russische invasie van start ging. In allerijl werden burgers gemobiliseerd voor de strijd. Daarbij wordt de inzet van moderne technologie, waaronder civiele drones, niet geschuwd.

“Heb je een drone? Geef deze dan aan een ervaren piloot! Of weet jij hoe je een drone moet besturen? Doe mee met de gezamenlijke patrouille met eenheid 112 van de speciale brigade van de stad Kiev!”, schrijft het ministerie van Defensie. “Kiev is ons thuis, het verdedigen is een gemeenschappelijke taak. Kiev heeft jou en je drone nodig op dit moeilijke moment! #StopRussia”

Aan dronepiloten wordt gevraagd in welk stadsdistrict ze zich bevinden, of ze vliegervaring hebben, om welk type drone het gaat, hoeveel accu’s men heeft en of men gediend heeft in het leger.

Het idee is dat de drones ingezet worden om vanuit de lucht een overzicht te krijgen van troepenverplaatsingen en vijandelijke stellingen, zodat er op de grond effectiever gestreden kan worden door het Oekraïense leger. Ook is het denkbaar dat de drones worden voorzien van mechanismes om explosieven te droppen boven vijandelijke posities, iets wat IS-strijders in het recente verleden ook vaak deden.

Inzameling van civiele drones door de Oekraïense strijdmachten. Bron: twitter.com/sweet_jason_hz

No-flyzone

Het is echter de vraag hoe lang de drones van DJI gebruikt kunnen worden in de strijd tegen de Russen. De kans bestaat dat de Chinese overheid via Rusland het verzoek krijgt om DJI te dwingen een no-flyzone in te stellen boven heel Oekraïne. Daardoor zouden drones in theorie niet meer op kunnen stijgen, tenzij ze offline gebruikt worden en het geofencingsysteem geen updates doorkrijgt. DJI voerde al eerder zo’n nationale no-flyzone in.

Een eventuele landelijke no-flyzone zouden de Oekraïense strijdkrachten kunnen omzeilen door de drones te voorzien van zogenaamde NFZ-mods. Dat zijn stukjes software en/of hardware die ervoor zorgen dat het geofencingsysteem van een drone wordt omzeild. Ironisch genoeg worden de meest effectieve NFZ-mods van dit moment door een Russisch bedrijf op de markt gebracht. Bij No Limit Dronez kunnen dronebezitters uit Oekraïne tijdelijk gratis softwarematige NFZ-hacks aanvragen.

Een hardwarematige NFZ-mod. Bron: CopterSafe

Niet zonder gevaar

Het vliegen met een civiele drone is niet zonder gevaar voor de bestuurder. Mochten de Russische strijdkrachten in het bezit zijn van mobiele DJI AeroScope-systemen, dan kan van iedere DJI-drone in een straal van een paar kilometer precies achterhaald worden wat de locatie van de dronepiloot is, met de nodige gevaren van dien.

Ook bestaat er apparatuur die de bron van radiosignalen kan opsporen. Zo worden geïmproviseerde bommen (IED’s) soms middels RF-signalen op afstand tot ontploffing gebracht. Om dat te voorkomen kan het zijn dat iedere bron van verdachte radiostraling door de Russen direct wordt opgespoord en geëlimineerd.

De mobiele variant van het AeroScope-systeem. Bron: DJI

Levering van onderdelen

Om te voorkomen dat het leger zonder accu’s en reserve-onderdelen komt te zitten, worden dronebedrijven en leveranciers uit andere landen opgeroepen om onderdelen te leveren.

Zo schrijft Jacob Cereteli, een drone-ontwikkelaar uit Kiev op LinkedIn: “Aan al mijn contacten in Polen en andere landen. Oekraïne heeft uw steun nodig. We hebben kleine onderdelen voor drones nodig. Accu’s, servo’s etc., klaar om op te halen van de grens. Wie kan helpen bij de inkoop, laat het me weten. We kunnen direct betalen Als je in staat bent om te helpen, stuur me dan je telefoonnummer via een DM.”

Militaire drones

Naast civiele drones worden er ook op grote schaal militaire drones ingezet door het leger van Oekraïne. Zo circuleren er op sociale media diverse opnamen waarop te zien is hoe Russische konvooien worden aangevallen door bewapende Bayraktar TB2 drones. Zo zou er op honderd kilometer ten noordwesten van Kiev een oplegger met BUK-raketten vernietigd zijn.

De Bayraktar TB2 is een militaire fixed-wing drone die ontwikkeld werd in Turkije. Het toestel wordt aangestuurd via een satellietverbinding en kan op grote afstand worden ingezet. De drone kan autonoom opstijgen en landen. Het systeem kan worden uitgerust met lasergeleide bommen. Het leger van Oekraïne zou in totaal over twaalf van deze toestellen beschikken. Daarvan zouden er inmiddels minstens twee zijn neergehaald door de Russen.

People’s drone

Onduidelijk is of er nog sprake is van de inzet van de Oekraïense ‘People’s Drone’, waarvoor in 2014 een crowdfundingactie werd gestart. Destijds was het idee om een zelfbouwdrone te ontwikkelen waarmee verkenningsvluchten uitgevoerd zouden kunnen worden boven de grenzen met de separatistische regio’s Donetsk en Loegansk.

Destijds was het idee om de aanschaf van minstens twintig verkenningsdrones te bekostigen met geld van burgers. Net als nu was er in 2014 veel bereidheid bij de inwoners van Oekraïne om het eigen leger te ondersteunen, niet alleen financieel, maar ook bijvoorbeeld door het leveren van diensten en producten.

Strijd documenteren

Een andere toepassing van (civiele) drones betreft het vanuit de lucht documenteren van de strijd. Zeker in het geval van bombardementen is het vanaf de grond slecht te zien wat er nu precies gebeurt. Drones bieden dan uitkomst, en kunnen zonder gevaar voor de bestuurder zelfs boven het strijdtoneel worden gemanoeuvreerd om opnamen te maken. Die kunnen niet alleen dienen om de tactiek ter plaatse te bepalen, maar ook om de strijd te documenteren en bewijsmateriaal te verzamelen.

Russische inzet van drones

Het spreekt voor zich dat niet alleen het leger van Oekraïne, maar ook het Russische leger drones inzet. Zo zijn er op Twitter foto’s gedeeld van een gevangen genomen Russische eenheid die beschikte over een DJI Mavic 2 voor het vergaren van strategische informatie vanuit de lucht:

Verder ligt het voor de hand dat ook de Russen bewapende civiele drones in zullen zetten in hun strijd tegen de Oekraïne legereenheden. In de separatistische regio Donbas werden in 2020 al dodelijke zelfbouwdrones ingezet tegen de militairen uit Oekraïne, zoals te zien is in onderstaande video.

Cyberoorlog

De inzet van drones is een belangrijke pijler onder de defensiestrategie van de Oekraïense defensie. Maar de strijd in en met Oekraïne speelt zich voor een belangrijk deel ook online af. Wereldwijd zetten individuen en bedrijven zich in om het verzet tegen de Russische legermacht te ondersteunen en de Russische economie te destabiliseren.

Naast het gebruik van sociale media om mensen te mobiliseren heeft de de hackersbeweging Anonymous aangekondigd een cyberoorlog tegen de Russische overheid te zijn gestart. Elon Musk heeft opdracht gegeven om Starlink te activeren in Oekraïne, en Google heeft ervoor gezorgd dat er geen live verkeersinformatie meer te zien is in Maps, omdat de Russen daar mogelijk hun voordeel mee zouden kunnen doen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Special: zo worden civiele en militaire drones ingezet voor de oorlog in Oekraïne

 • Oekraïne ontwikkeld zelf behoorlijk geavanceerde drones met 1600KM range: https://ukrspecsystems.com .

  Verder zijn het experts in Drone (GPS) hacking & spoofing: https://www.reuters.com/article/us-usa-ukraine-drones-exclusive-idUSKBN14A26D?utm_campaign

  NLD (nolimitdronez.com), is een subgroup van Original Gangsters (Github: https://github.com/o-gs ) , heeft ook een optie om RemoteID voor aeroscope uit te zetten, maar heeft deze niet openbaar gemaakt. de NLZ (geo-zone) hack is daar ook gewoon gratis te downloaden.

  Ook bestaat er al een tijd een manier om Aeroscope te spoofing. DJI aeroscope voldoet op geen enkele manier aan AVG en dataopslag, inmiddels hangt heel nederland vol en kan (china indirect) alle Wifi signalen opvangen dit wordt binnenkort aangekaart via AP.

  RF hacking en sabotage is al jaren in opmars en aangezien veel systemen niet beveiligd zijn vormt dit een grote dreiging, er komen steeds meer script die exploits automatisch detecteren en misbruiken.

  AIS (voor schepen) en ADS-B (vliegtuigen) zijn niet voorzien van encryptie en dus zijn zeer makkelijk uit te zenden, dit is gevaarlijk omdat dit gekoppeld is aan autopilots. Zie https://hackaday.com/tag/ads-b/
  https://hackaday.com/2020/10/22/tracking-boats-and-ships-in-real-time-at-the-same-time/

  Zo is ook Putin’s superjacht vandaag gespoofed via AIS gekoppeld aan shipfinder database: https://www.thesun.co.uk/news/17797980/putins-73million-superyacht-renamed-fckptn/

  Met GPS spoofing kan iedere GPS-geleid systeem wat niet voorzien is van spoofing detectie overgenomen worden.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Dank voor je aanvullingen, Rob. Je zegt: “DJI aeroscope voldoet op geen enkele manier aan AVG en dataopslag, inmiddels hangt heel nederland vol en kan (china indirect) alle Wifi signalen opvangen dit wordt binnenkort aangekaart via AP.” – weet jij daar meer over? Wie heeft dit aangekaart bij de AP? Hoe ziet de onderliggende claim eruit?

   Beantwoorden
   • Aad van den Burg

    De AP heeft het razend druk dus ik zie het niet zo snel gebeuren. Ze zullen in de huidige situatie wel een toontje lager moeten zingen.
    Overigens las ik dat er maar 10 drones door Turkije zijn geleverd aan Oekraïne. Logisch dat het Oekraïnse leger weerstand levert maar juig niet te vroeg. Het echte ‘vuurwerk’ moet nog beginnen en daar helpen DJI drones en molotofcoctails echt niet tegen.
    Vindt het niet zo gepast om dit ‘artikel’ in deze tijd op deze open website te plaatsen.

    Beantwoorden
 • Voor je oordeelt kijk even naar het billen vriendje van Balkenende en Rutte . Petri Poroshenko en hun werk . Eigen mensen bombarderen en dan Rusland roepen .
  Goh waarom wordt het toch steeds van youtube verwijderd snap er niks van DUH !!!!
  Opgepast schokkende beelden : Ukraine Crisis- Donbass. Chronicle of Genocide https://player.vimeo.com/video/178871166

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier