Gerucht

Eerste afbeelding DJI Mini 3 uitgelekt: grapje, of toch serieus?

Op sociale media doet een foto de ronde waarop de doos te zien zou zijn waarin de aankomende DJI Mini 3 verscheept zal worden naar klanten. De bron van het lek doet de foto zelf af als een ‘grap’, maar daar is niet iedereen van overtuigd. Als de afbeelding klopt, dan krijgt de Mini 3 de beschikking over sensoren voor obstakeldetectie en komt er een Mini 3 Pro-editie met RC Pro-controller.

‘Grapje’

De foto in kwestie werd geplaatst door Twitteraar @OsitaLV, bekend van zijn vele DJI-lekken. Op de foto is ogenschijnlijk de voorkant van een verpakking te zien. Naast een afbeelding van een drone en controller staat er ‘DJI Mini 3 Pro’ op de doos.

“Voordat er meer bevestiging komt, beschouw ik deze foto als een grapje”, schrijft OsitaLV erbij:

Specs

Ogenschijnlijk gaat het om een compleet herontworpen variant van de populaire Mavic Mini en Mini 2. De armen klappen nu zijwaarts uit, en de camera heeft dankzij de inkeping in de behuizing meer bewegingsruimte naar boven. Tevens zijn er twee grote vision-sensoren te zien, die voor obstakeldetectie zorgen. De camera zou met een diafragma van f/1.7 een stuk lichtsterker zijn dan die van voorganger Mini 2 (f/2,8).

Opmerkelijk is het feit dat de Mini 3 op de gelekte foto met een RC Pro staat afgebeeld. Deze controller werd geïntroduceerd met de Mavic 3 en beschikt over een groot ingebouwd display en OcuSync 3.0+. Dat zou betekenen dat DJI de drone mogelijk in meerdere varianten op de markt brengt: Mini 3 Standard, Mini 3 Fly More Combo, en Mini 3 Pro met de RC Pro.

Serieus

Alhoewel OsitaLV zelf beweert dat het om een ‘grapje’ gaat, denkt niet iedereen er zo over. Zo schrijft Jasper Ellens, eveneens bekend van veel vroege DJI-informatie, op Twitter:

“Het subtiele ontwerp van de ‘boze’ sensoren doet me denken aan de Air 2. De nieuwe inkeping voorkomt dat de 48MP-camera kantelt tijdens het accelereren. Ik denk niet dat het nep is. Het is gewoon een compleet herontwerp. Jullie vroegen om een Mini 2 met sensoren, dit is wat je krijgt ;)”

Logische opvolger

De Mini 3 zou de logische opvolger worden van de zeer populaire Mini 2 (review), die DJI in november 2020 introduceerde. Dankzij het lage gewicht en indrukwekkende prestaties op het gebied van camera en radioverbinding werd de Mini 2 mateloos populair. Niet alleen bij hobbyisten, maar ook bij professionals die dankzij de Europese regelgeving de mogelijkheid kregen om met deze drone legaal boven bebouwing te vliegen.

De concurrentie zat in de in de tussentijd niet stil en inmiddels zijn er meerdere <250 gram-alternatieven voor de Mini 2 gelanceerd, waaronder de Zino Mini Pro van Hubsan, de Fimi X8 Mini van Xiaomi en de EVO Nano en Nano+ van Autel Robotics. Twee van deze alternatieven bieden al obstakeldetectie in de voorwaartse vliegrichting, iets waar DJI natuurlijk niet op achter kan blijven.

Roadmap

Voor wat het waard is: een snel naderende introductie van de DJI Mini 3 zou wel in lijn zijn met een product roadmap die in december van vorig jaar opdook. Daarop was te zien dat DJI de Mini 3 in maand 4 – april dus – van 2022 zou willen introduceren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Eerste afbeelding DJI Mini 3 uitgelekt: grapje, of toch serieus?

 • William van Beek

  Ziet er nep uit en de foto lijkt ‘gewarpt’ in Photoshop. Verder slaat het nergens op om een Pro controller van 1000 euro te bundelen met een Drone die (veel) minder kost.

  Beantwoorden
  • Hoi William,
   Misschien dat de controller een keuze is en het verschil gaat maken tussen een mini 3 Pro en een “gewone” mini 3?
   Wat ik eigenlijk mis in de discussie rondom de mini 3 is het CE-label. Volgens mij zit juist daar iedereen op te wachten. Zo had ik de vorige keer begrepen dat er nog steeds veel onduidelijkheden zijn rondom het CE-label en dat een andere leverancier wel een CE-label op zijn drone had geplaatst, maar dat het volgens de autoriteiten een ongeldig CE-label was?!?!? Die situatie zou denk ik voor veel meer verwarring zorgen bij de introductie van een Mini-3 (waar ik trouwens ook met smart op zit te wachten…)

   Beantwoorden
 • @Ad,
  De drones hebben al een CE label. Kijk maar eens in het batterij compartiment van je huidige mini. Het probleem is dat ze nog geen Cx label hebben.
  Om de één of andere reden wordt voortdurend het CE en Cx label door elkaar gehaald.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier