Opmerkelijk

Fins trio brengt 140 Mavic Mini’s naar Oekraïense strijdkrachten

Civiele drones blijken een onmisbaar hulpmiddel te zijn in de strijd van de Oekraïners tegen de Russische invasiemacht. Om die reden is er dringend behoefte aan meer drones. Drie Finse vrienden sloegen de handen ineen en haalden 52.000 euro op. Daarmee kochten ze 140 DJI Mavic Mini’s plus accessoires, die nu via Polen naar Oekraïne worden gebracht.

Spontane actie

Daags na de Russische invasie plaatste het Oekraïense ministerie van Defensie een oproep op Facebook, met het verzoek aan inwoners van Kiev om al hun drones in te leveren bij de strijdkrachten. Die oproep bereikte ook Henri Lindroos uit Helsinki. Samen met twee vrienden uit Finland besloot hij om een crowdfunding op te zetten, voor de aanschaf van een partij drones.

Binnen korte tijd haalde het trio ruim 50.000 euro op. Daarmee werden 140 DJI Mavic Mini’s aangeschaft. Ook werden er extra accu’s en laders geregeld. In Helsinki werden in allerijl alle accu’s opgeladen. Daarna vertrokken de Finnen naar Polen. Daar zullen de drones naar de grens met Oekraïne worden gebracht, om vervolgens overhandigd te worden aan het leger.

Inzet

De drones zullen in Oekraïne worden ingezet voor het uitvoeren van reconnaisancevluchten. Ook worden de drones volop gebruikt voor journalistieke doeleinden. Naast civiele drones zoals die van DJI zet het Oekraïense leger ook bewapende militaire drones in, afkomstig uit Turkije. Meer hierover lees je in deze special over de inzet van drones in Oekraïne.

De Mavic Mini is DJI’s eerste generatie minidrone met een gewicht van 250 gram. Op één acculading kan het toestel een klein half uur vliegen. De drone is zeer compact en vliegt bijzonder geruisloos. Om die reden is dit type drone extra goed inzetbaar voor het uitvoeren van verkenningsvluchten boven vijandelijke troepen.

Een DJI-drone brengt een bombardement in beeld. Bron: Twitter.com/sumlenny
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier