Pro

ANWB koopt nieuw model drone in aanloop naar eerste medische dronevlucht

Ter voorbereiding op de volgende stap in het Medical Drone Service-project heeft ANWB Medical Air Assistance (MAA) de Avy New Aera aangeschaft. Deze verbeterde versie van de eerste generatie Aera biedt onder andere een groter vliegbereik. Samen met partners KPN en PostNL maakt ANWB MAA zich op voor de eerste operationele medische dronevlucht, later dit jaar.

Medical Drone Service

Het Medical Drone Service-project werd aangekondigd in november 2019. Het doel is om te onderzoeken of drones in Nederland ingezet kunnen worden voor het vervoer van spoedeisende medische goederen, zoals donorbloed en speciale medicatie. Zeker in drukke steden zou vervoer per drone niet alleen sneller, maar ook veiliger en schoner zijn.

Een consortium bestaande uit o.a. ANWB MAA, PostNL, Erasmus MC, Sanquin en KPN koos er voor om te gaan testen en proefvliegen met de in Nederland ontwikkelde Avy Area. Met dat toestel werden in de afgelopen jaren de nodige testvluchten gemaakt. Aanvankelijk tussen Zwolle en Meppel, later ook tussen Rhoon en Oud-Beijerland.

Volgens Simon Prent, Manager Drone Operations bij ANWM MAA, zijn inmiddels alle technische uitdagingen opgelost. “De focus zal vanaf nu komen te liggen op de procedurele aspecten van de dronevluchten. Die zijn het moeilijkste om op te lossen, maar we verwachten de laatste stappen eind dit jaar te kunnen zetten”, aldus Prent.

De eerste generatie Avy Aera. Bron: ANWB MAA

Nieuw type drone

De resultaten van de eerste series testvluchten zijn zeer positief en daarom neemt het consortium nu de volgende stap. Ter voorbereiding op de eerste operationele dronevlucht heeft ANWB Medical Air Assistance (MAA) een nieuwe drone aangeschaft, de Avy New Aera. Samen met partners Avy en KPN en een snel groeiend aantal zorginstellingen worden hier later dit jaar de eerste operationele vluchten mee uitgevoerd.

De Avy New Aera werd in november 2021 geïntroduceerd. Ten opzichte van zijn voorganger heeft de New Aera een groter vliegbereik (tot 100 km) en de mogelijkheid om tot drie kg aan medische goederen te vervoeren. De kruissnelheid van de drone bedraagt 90 km/uur.

Prent: “De New Aera en zijn accessoires stellen ons in staat om onze langeafstandsvluchten BVLOS uit te voeren in bijna alle weersomstandigheden, voor bijna alle medische toepassingen en bijna alle locaties, inclusief stedelijke omgevingen.”

De nieuwe generatie Avy Aera. Bron: Avy

Docking station

Het eveneens door Avy ontwikkelde docking station zal in het kader van het Medical Drone Service-project op of nabij een ziekenhuis geplaatst worden, zodat de drone veilig kan landen, medische goederen kan afgeven en opgeladen aan de retourvlucht kan beginnen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier