Nieuws

Ook Nederlandse actiegroep wil minidrones leveren aan Oekraïne

In navolging van een Finse groepering wil nu ook een Nederlandse actiegroep minidrones gaan leveren aan burgers en militairen in Oekraïne. Het initiatief heet Eyes on Ukraine (‘Ogen op Oekraïne). Er wordt geld ingezameld om drones van het type DJI Mini 2 in te kopen, om deze vervolgens af te leveren in Oekraïne. Het doel is om met de drones zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen van aanvallen op burgerdoelen.

Crowdfundactie

Het initiatief voor de crowdfundactie werd genomen door Farid Bekirov, in het dagelijks leven werkzaam als Country Manager bij Ukraine International Airlines. Het idee om drones te gaan leveren ontstond nadat de Oekraïense president Zelensky opriep om zoveel mogelijk drones in te zetten voor het documenteren van oorlogsmisdaden, en ook om vanuit de lucht de activiteiten van Russische strijdkrachten en sluipschutters te kunnen volgen.

Samen met een paar vrienden en andere betrokkenen riep Bekirov de campagne Eyes on Ukraine in het leven. Het streven is om voldoende geld op te halen om 70 drones van het type DJI Mini 2 te kunnen inkopen. Die zijn klein en geruisloos, maar zeer capabel qua beeldkwaliteit. Bovendien zijn de drones eenvoudig te bedienen. De teller staat momenteel op 33 drones. De drones kosten ca. 450 euro per stuk. Bij elkaar is er dus ruim 30.000 euro benodigd.

Een DJI Mini 2 met 4K camera en 30 minuten vliegtijd.

Dronejournalistiek

Het voornaamste doel is om te oorlogshandelingen vanuit de lucht te kunnen documenteren. “Eyes on Ukraine wil zoveel mogelijk drones in de lucht krijgen boven Kyiv en andere plaatsen in Oekraïne waar wordt gevochten. Zodat in deze oorlog de waarheid niet sneuvelt. Als mensen ter plekke met drones kunnen filmen, kijken we allemaal mee. Dan wordt het veel moeilijker om aanvallen op burgerdoelen of gebruik van clustermunitie te ontkennen.”

Alle binnenkomende donaties worden aangewend voor de aanschaf van de drones. De kosten voor de organisatie en het transport naar Lviv in het westen van Oekraïne worden gedragen door een sponsor en vrijwilligers. De ontvangers krijgen ook hulp bij het leren vliegen met de drones. De initiatiefnemers benadrukken dat ze geen militaire of bewapende drones willen leveren: “dat is de taak van overheden en defensie”.

Een drone maakt luchtopnamen van een bombardement. Bron: Twitter.com/sumlenny

Soortgelijke actie

Eerder deze week initieerden een drietal Finnen een soortgelijke actie. Hun initiatief leidde ertoe dat er 140 drones van het type DJI Mavic Mini afgeleverd werden in Oekraïne.

Lees meer over de inzet van drones in Oekraïne in deze special.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier