Nieuws

Nederlandse actiegroep met 187 DJI Mini 2’s op weg naar Oekraïne

De Nederlandse actiegroep Eyes on Ukraine heeft binnen een recordtijd genoeg geld opgehaald om 187 drones van het type DJI Mini 2 te kunnen aanschaffen. Inmiddels is een busje met de eerste lading drones onderweg naar Oekraïne. Mogelijk wordt de actie gecontinueerd, als blijkt dat er nog steeds behoefte is aan kleine drones om de oorlog mee te documenteren.

Ogen op Oekraïne

De actie Eyes on Ukraine (‘Ogen op Oekraïne’) werd een paar dagen geleden in het leven geroepen. Het doel is om geld op te halen om kleine cameradrones te kopen, die in Oekraïne gebruikt kunnen worden om oorlogsmisdaden vanuit de lucht vast te leggen. Eerder slaagde een drietal Finnen erin om 140 soortgelijke minidrones naar Oekraïne te brengen.

Het streven was om genoeg geld op te halen voor 70 drones van het type DJI Mini 2. Binnen no-time werd dat streefbedrag gehaald, mede doordat Editie NL aandacht besteedde aan het initiatief. Uiteindelijk kwamen er zoveel donaties binnen, dat er maar liefst 187 drones aangeschaft konden worden. Zondagochtend vertrok een busje van de organisatie naar Oekraïne, om de drones daar af te leveren. Ook zullen de ontvangers een training ontvangen.

Dank

Op Twitter betuigen de initiatiefnemers hun dank aan de donateurs:

“🙏voor de enorme steun, we rijden met 187 drones! Voor de veiligheid doen we geen live verslag. Als we terug zijn laten we uitgebreid zien hoe het verliep. De voorbereidingen voor volgende zendingen gaan door (totdat ze geen drones meer willen hebben). #Oekraïne #EyesOnUkraine”

(coverfoto: RTL/Editie NL)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier