Nieuws

Polestar toont concept car met ingebouwde drone

Het vooruitstrevende Zweedse automerk Polestar heeft een conceptversie getoond van een elektrische roadster, de O2. Bijzonder is dat de auto moet gaan beschikken over een ingebouwde drone. Het idee is dat de drone geheel autonoom opnamen kan maken van de auto, terwijl die rijdt. Na afloop van de vlucht keert de drone zelfstandig terug. Filmpjes kunnen direct bewerkt en gedeeld worden.

Voorproefje

De O2 is een voorproefje van wat Polestar de komende jaren in petto heeft voor liefhebbers van elektrisch rijden. De auto kenmerkt zich door sportieve rijeigenschappen. Dankzij de lage en brede carrosserie heeft de auto een sportief uiterlijk. Het interieur is minimalistisch en hypermodern.

De Polestar O2 biedt een innovatief foefje. Onder de achterbank is namelijk plaats ingeruimd voor een cameradrone. Deze kan vanuit de auto worden opgelaten, waarna de drone zelfstandig actiebeelden maakt van de rijdende auto. Daarbij haalt de drone snelheden tot 90 km/uur. Op het scherm is de locatie van de drone zichtbaar. Na afloop keert de drone automatisch terug naar de auto, waarna de landing wordt ingezet op de ‘landingsbaan’ aan de achterzijde van de auto.

De auto cq. dronebestuurder kan de videobeelden direct bekijken op het ingebouwde 15” infotainmentsysteem. Ook is het mogelijk om een filmpje te editen en deze te delen met de buitenwereld.

Helaas gaat het vooralsnog om een digitaal studiemodel. Polestar heeft nog geen werkend prototype van de drone. Het is ook maar zeer de vraag of het mogelijk is om een drone te laten opstijgen en landen van een zich snel verplaatsend voertuig. Er zijn weliswaar ontwikkelingen in die richting, maar dan gaat het om veel langzamer bewegende voer- en vaartuigen, met een groter landingsoppervlak.

Geen primeur

Van een primeur is overigens geen sprake. In 2017 onthulde Land Rover al een concept car met ingebouwde drone. Toen ging het om een omgebouwde Discovery, waarvan het dak kan openschuiven om een drone landingsplaats te onthullen. Die drone was echter niet bedoeld voor entertainmentdoeleinden, maar om ingezet te worden tijdens search&rescue-missies.

En automaker Audi stelde ooit een concept car voor waarbij een drone zou kunnen dienen als vliegende koplamp. Dat was in 2020, maar twee jaar later is deze innovatie nog steeds niet te bewonderen in de showroom.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier