Nieuws

Drone met stralingsmeter gaat kerncentrale Oekraïne in de gaten houden

Het Russische bombardement op de grootste kerncentrale in Oekraïne leidde afgelopen week wereldwijd tot grote zorgen over het mogelijk vrijkomen van radioactieve stoffen. Uiteindelijk kwam er geen straling vrij, maar voor de zekerheid stuurt een Amerikaans bedrijf een drone met geavanceerde stralingsmeters naar de beheerders van de getroffen om vanuit de lucht metingen te kunnen doen.

Kernramp afgewend

Het nucleaire complex Zaporizhzhia bestaat uit zes afzonderlijke kernreactoren. Gezamenlijk zorgen die voor ruim 20% van de elektriciteitsbehoefte in Oekraïne. Het gaat om de grootste kerncentrale in Europa, en één van de grootste kerncentrales ter wereld.

Vorige week werd het complex door de Russische invasiemacht in Oekraïne onder vuur genomen, tot grote ontsteltenis van de internationale gemeenschap. Een voltreffer op een van de reactorgebouwen of koelinstallaties had mogelijk tot een kernramp van gigantische proporties kunnen leiden, en daarmee grote delen van Europa kunnen treffen, alsook delen van Rusland.

Uiteindelijk raakte alleen een oefencentrum beschadigd als gevolg van de beschietingen. Kort daarna konden de Russische bevelhebbers de controle over de centrale overnemen. Er werden geen verhoogde stralingsniveaus waargenomen in de omgeving, en inmiddels wordt de centrale – onder toeziend oog van de Russen – weer beheerd door de Oekraïense personeelsleden.

DroneRAD

Om er zeker van te zijn dat er geen straling is vrijgekomen als gevolg van de Russische aanval, heeft het Amerikaanse bedrijf US Nuclear Corp nu een speciale drone richting Zaporizhzhia gestuurd, de DroneRAD. Het gaat om een toestel dat voorzien is van geavanceerde stralingsmeters. De lokale autoriteiten kunnen de drone gaan inzetten om aanvullende metingen uit te voeren en zodoende de stabiliteit van de centrale te verifiëren.

Niet alleen kan de DroneRAD hotspots van gammastraling detecteren, ook kan de drone alpha-, beta- en gammastralende deeltjes in de lucht opsporen. Daardoor kan de drone zowel stralingsbronnen op de grond identificeren als rondzwevende radioactieve deeltjes die makkelijk ingeademd kunnen worden.

Het ground station van de DroneRAD toont de gegevens in realtime op een kaart van de omgeving. Daardoor kan snel inzicht verkregen worden in de aanwezigheid van eventuele lekkages en de verspreidingsrichting van gevaarlijke bronnen van straling. Het is zelfs mogelijk om de DroneRAD UAV uit te rusten met detectoren voor chemische stoffen.

Interessant om te vermelden is dat de DroneRAD is gebaseerd op systemen van Nederlandse makelij, namelijk de Neo en Zoe multirotors van Acecore Technologies.

Veel ervaring

US Nuclear Corp bestaat al meer dan 100 jaar en is wereldwijd toonaangevend als het gaat om het opsporen van gevaarlijke nucleaire of chemische stoffen. Het bedrijf biedt diverse oplossingen op het gebied van voertuigen, robots en drones om metingen uit te kunnen voeren zonder dat hierbij personeel wordt blootgesteld aan gevaren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier