Onderzoek

Wetenschappers voorzien grote rol voor drones in toekomstige Nederlandse steden

In het Nederland van 2120 is het doodnormaal dat goederen en zelfs mensen per drone worden vervoerd. Dat denken wetenschappers verbonden aan Wageningen University & Research (WUR). In hun toekomstvisie voor Arnhem, de Veluwe en het Rivierengebied spelen transport- en passagiersdrones een grote rol in de mobiliteitsmix. Drones zijn overal, denken de wetenschappers.

Toekomstvisie

In de toekomstvisie ‘De stad van 2120: natuurlijk!‘ geven de wetenschappers invulling aan een mogelijk scenario voor stad en regio, waarbij duurzaamheid een grote rol speelt. Over honderd jaar zullen veel mensen verhuisd zijn vanuit de Randstad naar het oosten van het land. Daardoor zullen steden als Arnhem onherkenbaar veranderd zijn. Het merendeel van de mensen woont dan in woontorens en appartementencomplexen, gebouwd met natuurlijke materialen.

Ook goederenvervoer en persoonlijke mobiliteit zal een totaal ander karakter hebben. Dankzij zelfsturende deelauto’s zal een groot deel van de parkeerplekken niet meer nodig zijn. Snelwegen lopen zoveel mogelijk ondergronds. Containers worden vervoerd door autonome treinen en schepen. Op transporthubs komt al het verkeer bij elkaar. Dankzij slimme laadinfrastructuur worden voertuigen opgeladen op momenten dat dat het beste uitkomt.

Grote rol voor drones

Een groot deel van de stedelijke logistiek zal worden uitgevoerd door drones en elektrisch aangedreven luchttaxi’s. Die zullen niet alleen goederen, maar ook mensen gaan vervoeren. Dit schrijven de onderzoekers daarover:

“Of je nou je wekelijkse boodschappen doet of een avondjurk nodig hebt; je bestelt ‘m online. Bij de bezorging van al die producten vervullen transportdrones een belangrijke rol. Sterker nog, vrijwel alle transport in de stad gebeurt met drones. Van kleine pakketjes tot grote hoeveelheden goederen. Zelfs als reiziger kun je per drone naar je bestemming; speciale passagiersdrones zijn ontworpen voor langere afstanden.”

De onderzoekers benadrukken dat de toekomstvisie geen blauwdruk is, maar een scenario. “Zo zou het kunnen als we nu gaan nadenken over hoe het land zich kan voorbereiden. We moeten daar geen vijftig jaar mee wachten”, zegt Wim Timmermans van de WUR.

Drones maken een belangrijk onderdeel uit van de toekomstige mobiliteitsmix. Bron: WUR

Urban Air Mobility

De grote rol van drones in de toekomstvisie van de WUR past in ieder geval in de discussies over de komst van Urban Air Mobility. Ook al kun je de toekomst niet voorspellen, vast staat dat drones in opmars zijn en steeds meer geïntegreerd zullen raken in onze samenleving. In het buitenland wordt al druk geëxperimenteerd met het afleveren van pakketjes door drones en het vervoeren van mensen door middel van eVTOLs, het is naïef om te denken dat deze ontwikkelingen Nederland over zullen slaan.

Gemeenten doen er daarom verstandig aan om nu al na te denken over de implicaties voor verschillende beleidsterreinen, zoals infrastructuur, economie, veiligheid, ruimtelijke ordening en openbare orde. Een eerste startpunt daarvoor is de VNG whitepaper ‘Drones binnen de gemeente‘, die in juli 2020 verscheen. Ook is er tijdens de NL Drone Dag – onderdeel van de ADW Hybrid 2022 – aandacht voor dit onderwerp. De Dordtse VVD wil hier allemaal niet op wachten en heeft de bouw van een heuse  droneport in de verkiezingsplannen gezet.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Wetenschappers voorzien grote rol voor drones in toekomstige Nederlandse steden

  • Ze zijn vergeten de voorspellingen van consumenten drones mee te nemen.

    Waarschijnlijk ziet de toekomst voor ons er niet rooskleurig uit. Aangezien langzamerhand het luchtruim word overgenomen door bedrijven en overheidsdiensten.

    En vliegen met Remote-ID, geofencing en een verplichte abonnement gaat mij echt te ver.
    No way dat ik dit ooit in mijn drones ga bouwen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier