Pro

Falcker lanceert datagedreven droneboxsysteem voor automatische inspecties van opslagtanks

Het Rotterdamse softwarebedrijf Falcker heeft een nieuwe oplossing gepresenteerd voor het automatisch inspecteren van opslagtanks door middel van drones. Het gaat om een drone-in-a-box oplossing die gekoppeld is aan een cloudapplicatie, gebaseerd op OutSystems. Met de nieuwe applicatie kunnen automatisch digital twins worden gegenereerd, waarin eventuele afwijkingen direct zichtbaar worden.

Ambitie om op te schalen

Volgens Falcker is er met het oog op de energietransitie veel behoefte aan het slimmer beheren van opslagtanks en andere industriële installaties. Daarom wordt het inspectiewerk steeds vaker uitgevoerd door drones en robots. Nadeel daarvan is dat er tot voor kort altijd een piloot op locatie aanwezig moest zijn. Daardoor was opschalen lastig.

Dat leidde tot de ambitie om het uitvoeren van de vluchten en de dataverwerking verder te automatiseren. Daartoe ging Falcker een samenwerking aan met Symbioo, ontwikkelaar van het moderne applicatieplatform OutSystems. In combinatie met een geautomatiseerd droneboxsysteem, waar de regelgeving sinds kort in voorziet, is het nu mogelijk om inspecties automatisch te laten uitvoeren en de data direct in de cloud te verwerken.

Met behulp van geavanceerde camera’s onder de drone worden er 360 graden foto’s gemaakt waarop materiaaldegradatie, gasemissies, temperatuur (isolatie) en vervorming worden herkend. Deze foto’s worden geüpload in de cloudomgeving van de dronebox die gekoppeld is met het Falcker-platform. Vervolgens worden alle losse foto’s via een door Falcker ontwikkelde techniek samengevoegd als één foto en geïnspecteerd.

Datagedreven werken

“Bij het besturen van een drone is er een piloot op locatie nodig en ben je meer afhankelijk van de weersvoorspellingen. Dit is bij een drone-in-box niet het geval. We wilden al heel lang ons Falcker-platform breder uitrollen, maar het is niet haalbaar om busjes en piloten met drones rond te laten rijden. Laat staan in het buitenland. Deze innovatie biedt ons talloze nieuwe mogelijkheden en is baanbrekend in onze industrie. Zonder OutSystems hadden we deze datagedreven drone-in-box oplossing waarschijnlijk nooit kunnen realiseren”, vertelt Duco Boer, CIO bij Falcker.

Bart Meursing, VP EMEA North bij OutSystems: “Het ophalen van inspectiegegevens van opslagtanks met het drone-in-box systeem is een schoolvoorbeeld van datagedreven werken. Falcker verzamelt in de eerste plaats vele waardevolle data en heeft met Symbioo een state of the art digitaal platform ontwikkeld dat de data vervolgens verwerkt.”

(bron: persbericht)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier