Nieuws

DJI ontkent AeroScope-dronedetectors aan Oekraïense zijde onklaar te hebben gemaakt

In Oekraïne worden er momenteel volop civiele drones van het merk DJI ingezet, door zowel de Oekraïners als door de Russische invasiemacht. Deze drones kunnen worden gedetecteerd door middel van het DJI AeroScope-systeem. Afgelopen week werd DJI ervan beschuldigd op afstand een aantal AeroScope-systemen aan Oekraïense zijde onklaar te hebben gemaakt. DJI ontkent de beschuldigingen.

Drones detecteren

Drones van DJI spelen momenteel een belangrijke rol tijdens de strijd in Oekraïne. Niet alleen worden de drones gebruikt om oorlogsmisdaden te documenteren, ook worden de drones door zowel het Oekraïense als Russische leger partijen ingezet om vijandelijke posities in kaart te brengen. Er is zelfs sprake van dat DJI-drones worden ingezet om gevechtshandelingen uit te voeren (binnenkort meer hierover).

Om de drones van de vijand te kunnen opmerken maken beide partijen volop gebruik van het door DJI ontwikkelde AeroScope-systeem. Dit is een detectiesysteem voor alle typen drones die het Chinese merk op de markt heeft gebracht. Het systeem maakt niet alleen de actuele positie, hoogte en vliegrichting van alle DJI-drones in de directe omgeving zichtbaar, ook kan de locatie van de piloot worden getoond, evenals diens registratiegegevens bij DJI. Dat kan doordat AeroScope als het ware ‘meeluistert’ op de radioverbinding tussen drone en piloot en dan de telemetrie uitleest.

Onklaar gemaakt

Afgelopen week kwam echter het bericht naar buiten dat een aantal AeroScope-systemen aan de kant van Oekraïne niet meer werken. Taras Troiak, voorzitter van de Ukrainian Federation of UAV owners, schreef op Facebook dat ‘bijna alle systemen op ongewone wijze zijn uitgeschakeld’, onder andere die bij een kerncentrale, en ‘lukt het ook niet om nieuwe systemen operationeel te krijgen’.

Al snel werd met een beschuldigende vinger naar DJI gewezen, die achter het uitschakelen van de Oekraïense detectiesystemen zou zitten. Dit terwijl de AeroScopes aan Russische zijde wel gewoon zouden blijven werken. Waardoor de DJI-technologie feitelijk door de Russen ingezet zou worden om Oekraïense drone-operators uit te schakelen, terwijl dit andersom niet meer mogelijk zou zijn.

Bij monde van Corporate Communications Director Noord-Amerika Adam Lisberg ontkent DJI echter de beschuldigingen:

“Deze rapporten zijn ONWAAR. Sommige units in Oekraïne vertonen inderdaad problemen, en we zoeken momenteel uit wat het probleem is. Mogelijk is het uitvallen van stroom of internet hier debet aan. Er is GEEN sprake van opzet.”

Ook stelt Lisberg dat DJI geen plannen heeft om een no-flyzone voor DJI-drones in te stellen boven Oekraïne (iets wat DJI eerder wel in Syrië en Irak heeft gedaan, om misbruik van DJI-drones door strijders van IS te voorkomen):

“Onze georestricties in Oekraïne (en de rest van de wereld) kunnen worden bekeken op https://dji.com/flysafe/geo-map. Ons geofencingsysteem is bedoeld voor notificatie, niet voor handhaving. En zoals anderen je ongetwijfeld kunnen vertellen, trekken hacker zich niets van geofencing aan.”

Geen risico nemen

Ondanks de ontkenning vanuit de kant van DJI raadt Troiak gebruikers van DJI-drones om geen enkel risico te nemen. Zo kan men tijdens het vliegen het beste de vliegtuigmodus inschakelen op het mobiele device dat aan de controller is gekoppeld, en is het aan te bevelen om niet op de plek te blijven staan waar de drone is opgestegen (aangezien die locatie ook zichtbaar is via AeroScope).

Daarnaast raadt Troiak aan om nieuwe drones die vanuit het buitenland worden geleverd (zoals een lading DJI Mini 2’s van de Nederlandse actiegroep Eyes on Ukraine) buiten de landsgrens te activeren, en om geen firmware-updates of updates van het zoneringssysteem te installeren.

Een Oekraïense soldaat bestudeert een Russiche stelling met behulp van een Mavic 3. Bron: WarLeaks
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “DJI ontkent AeroScope-dronedetectors aan Oekraïense zijde onklaar te hebben gemaakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier