Nieuws

Actiegroep Eyes on Ukraine levert eerste partij drones af in Oekraïne

Een lading bestaande uit 188 drones van het type DJI Mini 2 en 564 accu’s is afgelopen weekend succesvol afgeleverd in Lviv, in het westen van Oekraïne. Dat schrijft actiegroep Eyes on Ukraine op haar website. Inmiddels is er al genoeg geld ingezameld om nog eens zestig drones te kunnen kopen. Ook wil de actiegroep Starlink-kits gaan brengen, omdat er op veel plekken geen mobiel internet meer is.

188 minidrones

Ruim een week geleden ontstond het idee om geld in te zamelen om kleine drones te kopen, waarmee vanuit de lucht verslag gedaan kan worden van de oorlog in Oekraïne. Al snel werd er voldoende geld opgehaald om een kleine tweehonderd DJI Mini 2’s te kopen, inclusief extra accu’s. Alle accu’s werden in Nederland alvast opgeladen. Ook werd er een brief met instructies voor de gebruikers bij de drones gevoegd.

Vorige week ging de actiegroep in een busje op pad. Via Polen reden ze naar Lviv. Dat was een spannende reis, waarbij veel grenswachters, politie-agenten en leden van de Nationale Garde overtuigd moesten worden van de goede bedoelingen. Uiteindelijk lukte het om een adres in Lviv te bereiken, van waaruit de drones direct verder werden gedistribueerd. Op de terugweg werd een vluchteling meegenomen, inclusief hond en kat.

Het plan is om binnenkort nog een keer naar Oekraïne te rijden. Er is al genoeg geld opgehaald om nog eens 60 drones aan te schaffen. Ook vraagt de actiegroep om sponsoring van Starlink-kits. Op veel plaatsen is er namelijk geen mobiel internet meer beschikbaar. Het satellietnetwerk Starlink van ondernemer Elon Musk kan dan uitkomst bieden, maar daarvoor zijn wel speciale ontvangers nodig.

Dronejournalistiek

Dat de drones nuttig van pas komen, blijkt uit de talloze dronebeelden die de afgelopen weken vanuit Oekraïne de wereld in werden gestuurd. Helemaal zonder gevaar is het vliegen met drones niet: het gevaar bestaat dat de Russische bezetters gebruik maken van AeroScope om dronepiloten op de grond te lokaliseren. Om die reden krijgen dronevliegers speciale instructies om dat risico te minimaliseren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier