ProProductnieuws

DJI introduceert compacte Matrice 30(T) en optioneel docking station

Dronemaker DJI heeft een nieuwe compacte drone gelanceerd, gericht op professionele gebruikers. Het gaat om de Matrice 30, die zich nog het beste laat omschrijven als een kruising tussen de DJI M300 RTK en de Mavic 2 Enterprise. De M30 kan worden opgevouwen tot een relatief klein pakket. De gimbal voorziet in een groothoekcamera, een zoomcamera, laser rangefinder, en in het geval van de M30T, een warmtebeeldcamera. Optioneel is een docking station verkrijgbaar.

Compact(er) systeem

Met de M30 en M30T richt DJI zich op de groeiende groep gebruikers die drones inzet voor industriële inspecties of search&rescue-missies, vaak in uitdagende weersomstandigheden. De nieuwe drone is een stuk kleiner en lichter dan de populaire M300 RTK, maar biedt vergelijkbare mogelijkheden en cameraprestaties.

De armen van de M30 zijn inklapbaar. Daardoor laat de drone zich tot een relatief klein pakketje opvouwen. Het systeem weegt 3,7 kg. Dankzij de IP55-rating kan de drone zelfs bij een flinke regenbui worden ingezet. Het systeem kan gevlogen worden bij windsnelheden tot 15 m/s. Sensoren rondom zorgen voor obstakeldetectie in alle richtingen. Op de bovenzijde van de drone kunnen uiteenlopende accessoires worden gemonteerd.

Gimbal

Ondanks de geringe afmetingen biedt de cameramodule vergelijkbare prestaties als de Zenmuse H20(T). Dat wil zeggen een 12 megapixel groothoekcamera, een 28 megapixel zoomcamera met 16x optische zoom en tot 200x digitale zoom, een laser rangefinder met een bereik van 3-1200 meter en, in het geval van de M30T, en 640×512 pixels radiometrische warmtebeeldcamera.

De beelden worden overgedragen middels het nieuwe Ocusync 3 Enterprise-protocol. In een aantal landen komt er een mogelijkheid om LTE te gebruiken voor de communicatie met de drone. Ten behoeve van de piloot is de drone voorzien van een lichtgevoelige FPV-camera.

De drone wordt aangedreven door twee TB30 accu’s. Deze zorgen voor maximaal 41 minuten vliegtijd. Voor gebruik in koude omstandigheden zijn de accu’s voorzien van een ingebouwd verwarmingselement. Het meegeleverde BS30 intelligent charging station kan de accu’s binnen 30 minuten tot 90% van hun capaciteit opladen.

Controller

De drone wordt bestuurd met DJI’s nieuwe RC Plus Controller. Deze beschikt over een groot 7” display. Het bereik bedraagt maximaal 15 km. De controller is regenbestendig. Ook de software is vernieuwd: op de controller staat de nieuwe app DJI Pilot 2 geïnstalleerd. De app start met een preflight check. Het hoofdscherm is verder geoptimaliseerd, om de piloot zo min mogelijk af te leiden.

Door middel van het nieuwe DJI FlightHub 2 vluchtmanagementsysteem is het mogelijk om meerdere mensen samen te laten werken tijdens een dronevlucht. Op afstand is het mogelijk om mee te kijken tijdens live missies. Ook is het mogelijk om aantekeningen te maken die dan zichtbaar zijn voor alle betrokkenen, of onderwerpen op de grond aan te wijzen en hiervan de GPS-locatie te delen.

DJI Dock

Geheel nieuw is de optionele DJI Dock. Het gaat hier om een geautomatiseerde docking station, van waaruit de drone automatisch BVLOS-missies kan uitvoeren, zoals routine-inspecties of surveillancevluchten. De dronebox weegt 90 kg en neemt nog geen vierkante meter in beslag. Het systeem is voorzien van antennes, een weerstation, een beveiligingscamera en een D-RTK basisstation.

Dankzij het ingebouwde snellaadsysteem kan de drone binnen 25 minuten na een landing weer ingezet worden voor een nieuwe vlucht. In het geval van een stroomstoring is de dronebox verder voorzien van een noodacccu, zodat de drone altijd veilig kan landen. Let wel; de DJI Dock kan alleen gebruikt worden in combinatie met de M30(T) Dock version.

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe DJI M30 en M30T zijn direct verkrijgbaar bij DJI Enterprise dealers. De M30 kost €9.299, inclusief 2x TB30 accu, BS30 intelligent charging station, DJI RC Plus, een jaarabonnement op FlightHub 2 en een jaar DJI Care Enterprise Basic. De M30T kost €12.999, inclusief dezelfde toebehoren.

Het DJI Dock komt in het vierde kwartaal van 2022 op de markt. De DJI Dock is alleen compatibel met de speciale dockuitvoering van de M30.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “DJI introduceert compacte Matrice 30(T) en optioneel docking station

  • Patrick Vaernewyck

    Wat een bedrijf… Ik heb ze nog hun eerste stappen weten zetten, in een klein bedrijfspand. De drone die we toen gekocht heeb met PlattelandsTV, kostte 12 500 euro,.. Als je ziet wat je op vandaag voor dit budget kan kopen, dan is het even slikken, maar het toont ook aan dat de passie van het DJI team, van toen, een enorme stap voorwaarts heeft gezet. En dit NIET op de kap van de gebruikers, integendeel.
    De Chinezen….niet te onderschatten!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier