Nieuws

Frankrijk steekt €13 miljoen in antidronemaatregelen bij gevangenissen

Om te voorkomen dat drones gebruikt worden om drugs, cash, telefoons of zelfs wapens gevangenissen binnen te smokkelen gaat de Franse overheid 13 miljoen euro investeren in zogenaamde counter UAS-systemen. Daartoe heeft het Franse equivalent van de Dienst Justitiële Inrichtingen een aanbesteding uitgeschreven. Leveranciers wordt gevraagd om apparatuur en training.

Kat-en-muisspel

Overal ter wereld worden drones in toenemende mate ingezet om verboden goederen over gevangenismuren te smokkelen. Dat heeft geleid tot een kat-en-muisspel met beheerders van detentiecentra, die er alles aan doen om dergelijke smokkelpogingen te voorkomen. Variërend van netten over binnenplaatsen tot en met high-tech dronedetectors: alles wordt uit de kast getrokken om dronesmokkel te voorkomen. Maar het blijft dweilen met de kraan open.

Sommige Franse penitentiaire inrichtingen maken soms wel drie keer per week melding van pogingen om contrabande door middel van drones bij gedetineerden te krijgen. Bij maximaal beveiligde faciliteiten waar al detectie- en verstoringstechnologie is geïnstalleerd, zijn dergelijke smokkelpogingen drastisch afgenomen of zelfs helemaal gestopt.

Complete verstoringssystemen

In Frankrijk is nu besloten om voor eens en voor altijd af te rekenen met smokkelpogingen per drone. Het Franse overheidsdepartement dat over het beheer van detentiecentra gaat heeft namelijk een aanbesteding uitgeschreven waarin marktpartijen worden uitgenodigd om systemen te leveren die de inzet van drones rondom gevangenissen tegen moeten gaan.

In de aanbesteding wordt gevraagd om “complete verstoringssystemen voor illegale communicatie (GSM, Wifi, enz.)” als onderdeel van “een oplossing voor detectie, identificatie en neutralisatie van drones” rondom gevangenissen in het hele land. Naast de levering van systemen moeten aanbieders ook voorzien in training van gevangenispersoneel.

Situatie in Nederland

Ook in Nederland wordt veelvuldig melding gemaakt van smokkelpogingen per drone. Zo werden er eind december 2021 twee drones met drugs en telefoons gevonden in een Zaanse gevangenis. Een paar maanden daarvoor was het ook al raak. Om die reden wordt er ook in Nederland geëxperimenteerd met systemen voor dronedetectie. En rondom detentiecentra zijn no-flyzones ingesteld, die moeten voorkomen dat drones in de directe omgeving überhaupt kunnen opstijgen.

 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier