Nieuws

Canon vraagt patent aan op gimbalsysteem voor kleine drones

Het lijkt erop dat cameraproducent Canon plannen heeft om de dronemarkt te betreden. Het bedrijf heeft namelijk patent aangevraagd op een gimbalsysteem voor kleine drones. De vraag is echter of Canon zich met het patent richt op consumententoepassingen: de gimbalmodule heeft meer weg van een beveiligingscamera dan van een regulier drie-assig gimbalsysteem.

Verkleinde versie

De patentaanvraag werd gesignaleerd door CanonRumors. Volgens die website lijkt het patent voort te borduren op een eerdere patentaanvraag door Canon. Destijds ging het om een camerasysteem voor een een 20.000 dollar kostende drone voor de beveiligingssector, in 2017 op de markt gebracht door Prodrone. Volgens het nieuwe patent zou het camerasysteem een stuk kleiner moeten worden. In de patentaanvraag wordt zelfs specifiek gesproken over miniaturisatie.

Zoals valt af te leiden uit afbeeldingen in de patentaanvraag lijkt de constructie van het gimbalsysteem op die van een beweegbare beveiligingscamera. Door het laten roteren en kantelen van de camera kan de volledige omgeving worden bekeken, zonder dat de drone van stand hoeft te veranderen.

Om te voorkomen dat het zicht wordt belemmerd, kan het landingsgestel van de drone worden ingetrokken. Een andere feature betreft het kunnen verwisselen van de cameramodule. Uit het patent wordt niet duidelijk of de gimbal ook in staat is om het beeld te stabiliseren, of dat hiervoor digitale beeldstabilisatie wordt toegepast.

Markt (opnieuw) betreden

De toekomst zal moeten uitwijzen of Canon inderdaad plannen heeft om de dronemarkt (opnieuw) te betreden, en zo ja, of het dan gaat om een volledig systeem of alleen om cameramodules. Ook valt nog te bezien op welk segment Canon zich dan zou gaan richten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier