Nieuws

Drones gaan medische spoedleveringen uitvoeren in Oekraïense oorlogsgebieden

Het Canadese bedrijf Draganfly is gevraagd om drones te leveren waarmee medische goederen kunnen worden gedropt in de door oorlog getroffen stedelijke gebieden in Oekraïne. Een eerste batch van tien drones is al onderweg. In de loop der tijd moeten er dat tweehonderd worden. De drones zullen worden ingezet door Revived Soldiers Ukraine (RSU), een lokale hulporganisatie.

Getroffen gebieden beleveren

De bedoeling is dat de drone ingezet gaan worden om dringende medische goederen af te leveren op het slagveld. Het systeem van Draganfly is in staat om tot 17,5 kg aan medische goederen af te leveren. Dankzij het geïntegreerde koelsysteem kunnen bijvoorbeeld donorbloed, vaccins en insuline/medicatie worden vervoerd zonder dat deze gedurende de vlucht bederven.

RSU-voorzitter Vashchuk Discipio is hoopvol over de mogelijkheden die de drone bieden. “Dappere Oekraïners blijven vechten voor vrijheid, democratie en de fundamentele waarden en principes van de westerse beschaving. Er is dringend behoefte aan medische benodigdheden en apparatuur in verschillende gevaarlijke en moeilijk bereikbare gebieden. Draganfly’s medische search&rescue-drones zullen een cruciale rol spelen om ervoor te zorgen dat de getroffenen toegang hebben tot de hulp die ze nodig hebben.”

De organisatie Revived Soldiers Ukraine wil de drones in tien getroffen steden gaan inzetten, waaronder Kyiv en Kharkiv. Ook heeft de organisatie tien ambulances en elf auto’s aangeschaft. In totaal heeft de hulporganisatie al meer dan 19 miljoen dollar aan medische goederen beschikbaar gesteld aan burgers en ziekenhuizen.

‘Extreem vereerd’

Draganfly-ceo Cameron Chell is ‘extreem vereerd’ met de samenwerking. “Draganfly heeft een lange en trotse geschiedenis in het ondersteunen van EMS-diensten en humanitaire hulpoperaties wereldwijd. Onze drones voor medische respons en search&rescue zullen RSU helpen bij het leveren van kritieke voorraden en uitrusting en het bieden van visueel overzicht.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier