Dronefotografie

Beklemmende 360º virtuele dronetour toont verwoestingen in Kiev

Tot voor kort kon je op de website kyivmaps.com terecht voor een overzicht van de beste restaurants, de mooiste outdoor zwembaden en de leukste drive in-bioscopen in Kiev. Daar is een beklemmend onderdeel aan toegevoegd: een 360º dronefototour van gebombardeerde wijken in de stad. Door middel van de tour willen de initiatiefnemers de rest van de wereld de ernst van de situatie laten inzien.

Virtuele tour

Het initiatief voor de virtual dronetour werd genomen door Nickolay Omelchenko. Samen met een aantal teamleden van zijn bedrijf Virtual Media Group besloot hij om de verwoestingen in verschillende wijken in Kiev vanuit de lucht vast te leggen door middel van 360º dronefotografie. Deze bijzondere vorm van dronejournalistiek biedt letterlijk en figuurlijk een extra dimensie op de verschrikkingen van de oorlog.

Op Facebook vertelt Nickolay dat de fotografen, voordat ze gaan vliegen, eerst toestemming moeten hebben van de militaire politie. Dan moeten ze de checkpoints passeren. Tijdens het vliegen moeten ze GPS uitschakelen en vliegen zonder internetverbinding (telefoon in vliegtuigmodus), aangezien Russen AeroScope van DJI gebruiken en raketten naar de plek sturen waar de drone is opgestegen. Volgens Nickolay is dat een paar keer gebeurd.

Dronejournalistiek

Momenteel wordt er in Oekraïne volop gebruik gemaakt van kleine drones om de oorlog te documenteren. Deze bijzondere vorm van dronejournalistiek wordt mede mogelijk gemaakt dankzij initiatieven als Eyes on Ukraine, waarbij geld wordt opgehaald om drones te kopen die vervolgens in Oekraïne worden afgeleverd.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier