Markt

MediaMarktSaturn doet DJI in de ban vanwege banden met Rusland

De Duitse MediaMarktSaturn Retail Group heeft per direct een einde gemaakt aan de verkoop van DJI-producten in de winkels van MediaMarkt en Saturn. Dat meldt de Duitse website Inside Digital. De reden is dat DJI drones blijft leveren aan Rusland, ondanks een recente oproep van de Oekraïense vicepremier Mykhailo Fedorov om daarmee te stoppen en de groeiende internationale druk om Rusland van de wereldmarkt te isoleren.

Rol van DJI in Oekraïne

De technologie van DJI speelt momenteel een grote rol in Oekraïne. Niet alleen worden de drones door de Oekraïners gebruikt om oorlogsmisdaden en de vele vernietigingen te documenteren, ook komen de drones goed van pas om vijandelijke posities te bestuderen. Het probleem is alleen dat ook het Russen beschikken over drones van DJI, en die op een soortgelijke manier inzetten tegen het leger van Oekraïne. Daarnaast maken de Russen volop gebruik van DJI’s AeroScope detectiesysteem, waarmee drones in een straal van tientallen kilometers kunnen worden opgemerkt.

Onlangs riep de Oekraïense vicepremier Mykhailo Fedorov DJI op om alle banden met Rusland te verbreken. “In de 21 dagen dat de oorlog nu duurt hebben Russische troepen al 100 Oekraïense kinderen gedood. Ze gebruiken producten van DJI om hun raketten te richten. DJI, willen jullie onderdeel uitmaken van deze moordpartijen? Blokkeer de producten die de Russen helpen om Oekraïners te doden!”, schreef de vicepremier in een open brief die hij op Twitter plaatste.

In een reactie stelde DJI dat de drones van het bedrijf niet bedoeld zijn voor militair gebruik, en dat DJI niet over de mogelijkheden beschikt om Russische drones of detectiesystemen op afstand onklaar te maken. Maar DJI ging niet in op het verzoek om alle commerciële banden met Rusland door te snijden, en het bedrijf is nog steeds actief in Rusland. Iets wat mogelijk een gevolg is van de warme banden die de Chinese overheid onderhoudt met het regime van Poetin.

Verkoop gestaakt

De weigering van DJI om geen apparatuur meer te leveren aan Rusland is de MediaMarktSaturn Retail Group volgens Inside Digital in het verkeerde keelgat geschoten. Het bedrijf is per direct gestopt met de verkoop van DJI-producten via haar winkels en webshops. Wie naar de website van MediaMarkt Nederland surft, zal daar inderdaad geen drones van DJI meer in het assortiment aantreffen. Wel zijn er nog accessoires voor DJI-drones van andere merken te koop.

De aantijgingen tegen DJI zijn overigens niet gebaseerd op directe militaire steun, zoals de levering van drones aan het Russische leger. In plaats daarvan verwijst het verkoopverbod waarschijnlijk naar het gebruik van civiele drones door het Russische leger. DJI heeft altijd op het standpunt gestaan geen politieke positie in te willen nemen, maar de druk op het bedrijf om toch een kant te kiezen neemt allengs toe.

Drones van DJI zijn niet ‘momenteel niet verkrijgbaar’ bij MediaMarkt.

Officiële reacties

Op Twitter doet MediaMarkt Duitsland uit de doeken waarom het bedrijf de producten van DJI uit het assortiment heeft gehaald:

Eveneens op Twitter wijst DJI alle verantwoordelijkheid voor het militair gebruik van hun producten van de hand:

Op de website van DJI is een uitgebreidere verklaring te lezen.

Over DJI en MediaMarktSaturn

DJI is wereldwijd marktleider als het gaat om de ontwikkeling en verkoop van drones voor civiele en commerciële toepassingen. In Nederland vliegt meer dan 80 procent van de drone-operators met apparatuur van dit merk, bleek uit het meest recente lezersonderzoek van Dronewatch. MediaMarktSaturn exploiteert meer dan 1.000 elektronicawinkels verspreid over Europa en is daarom een belangrijk afzetkanaal voor DJI.

Update 11:19
Reacties DJI en MediaMarkt toegevoegd.

Update 29 maart
Uitgebreidere reactie DJI toegevoegd.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier