Pro

Eerste LUC in Nederland afgegeven aan Terra Drone Europe

Terra Drone Europe is als eerste Nederlandse drone-operator in het bezit van het Light UAS Operator Certificate (LUC), de meest uitgebreide vergunningsvorm om te kunnen opereren in de Specific categorie. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Aan de afgifte van de vergunning ging veel overleg met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vooraf.

Zelf operaties autoriseren

Een LUC kan door een nationale luchtvaartautoriteit worden afgegeven aan een professionele drone-operator nadat deze heeft aangetoond te werken onder een goedgekeurd veiligheidsmanagementsysteem volgens de specificaties van EASA en in staat is risicobeoordelingen uit te voeren volgens de vereiste normen (SORA). Eén van de voordelen van opereren onder een LUC is de mogelijkheid om zelf operaties te autoriseren die onder een PDRA vallen, zonder daarvoor eerst een verklaring te hoeven indienen. Het LUC is geldig in alle EU-lidstaten.

“Het ontvangen van het LUC is van groot belang voor ons bedrijf. Het bevestigt de veiligheids- en kwaliteitsnormen die we hanteren en stelt ons in staat om het niveau van dienstverlening aan onze klanten verder te verbeteren. We stellen de constructieve feedback van en samenwerking met de ILT tijdens het proces zeer op prijs”, aldus Martijn Hoogenstraaten, algemeen directeur van Terra Drone Europe.

Langdurig traject

De aanvraag voor de LUC startte in januari 2021, kort nadat de nieuwe EU-verordening van kracht werd. Het hele traject van voorbereiding tot het verkrijgen van de vergunning vergde ruim anderhalf jaar gedegen werk.

Terra Drone Europe’s Quality en HSE Manager, Pieter Franken, zegt: “Het proces was lang en moeizaam omdat we het eerste bedrijf waren dat zich aanmeldde. Het was ook nieuw voor de ILT en er moesten veel hindernissen worden genomen. Sommige elementen van de nieuwe EU-regelgeving waren nog in ontwikkeling toen we de LUC aanvroegen.”

Over Terra Drone Europa

Terra Drone Europe maakt deel uit van de wereldwijd opererende Terra Drone-groep en is een toonaangevende leverancier van geografische data-acquisitie, industriële inspecties en hoogwaardige luchtbeelden, met behulp van onbemande luchtvaartuigen. Als experts in hun vakgebied heeft Terra Drone Europe uitgebreide kennis over en ervaring met Close Visual (CVI) en thermische inspecties, geodesie, topografische metingen, LiDAR en 3D-visualisaties.

Het bedrijf werd meer dan 10 jaar geleden opgericht en was het eerste Nederlandse bedrijf dat in 2013 de ontheffing kreeg voor het commercieel vliegen met drones, het eerste Nederlandse drone-vliegbrevet (RPA-L) in 2015 en de eerste ROC-vergunning voor Nederland in 2015.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier