Pro

Brochure IenW helpt decentrale overheden op weg met drone-thematiek

Als gevolg van veranderde regelgeving krijgen decentrale overheden in toenemende mate te maken met drones. Dat roept de nodige vragen op bij lokale beleidsmakers, bestuurders en politici. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde daarom een brochure waarin de nieuwe regelgeving op hoofdlijnen wordt uitgelegd, met extra aandacht voor lokale aspecten.

Uitleg regelgeving

De Europese droneregelgeving zorgt ervoor dat drones steeds laagdrempeliger ingezet kunnen worden in de bebouwde omgeving. Dat zorgt voor nieuwe mogelijkheden op het gebied van woninginspecties, mediaproductie, beveiligingstoepassingen en gebruik door hulpdiensten.

Tegelijkertijd zijn er ook minder positieve kanten te benoemen van deze ontwikkeling. Zo is privacyinbreuk door drones een groeiend hoofdpijndossier en ook zijn veiligheid en verstoring thema’s die spelen bij gebruik van drones in de stedelijke leefomgeving.

Maar hoe zit de regelgeving nu in hoofdlijnen in elkaar? Welke instrumenten hebben decentrale overheden om het dronevliegen op lokaal niveau te reguleren? Wie is er verantwoordelijk voor de handhaving? Deze en andere vragen worden beantwoord in de brochure ‘EU Regelgeving voor drones’, die werd gepubliceerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Downloaden

De brochure kan kosteloos gedownload worden via deze link. De inhoud van de brochure kwam in samenwerking met Dronewatch tot stand.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier