Nieuws

Oekraïense strijdkrachten maken nu ook gebruik van bewapende civiele drones

De Oekraïense strijdkrachten maken nu ook gebruik van gemodificeerde civiele drones om de Russen te bestoken met explosieven. In een video is te zien dat een drone van Autel Robotics is voorzien van een dropmechanisme, waarmee vervolgens een klein explosief wordt afgeworpen. Het systeem wordt met een knipoog ‘Baby Bayraktar’ genoemd.

Civiele drones in de strijd

Het was een kwestie van tijd dat zogenaamde commercial off-the-shelf  (COTS) drones ingezet zouden worden voor het verrichten van oorlogshandelingen. Op afstand bestuurde dropmechanismes zijn zelfs kant en klaar te koop, en het ligt voor de hand om dergelijke technologie in tijden voor oorlog in te zetten om de vijand op afstand te bestoken. Eerder maakten IS-strijders gebruik van commercieel verkrijgbare drones om aanslagen te plegen in Irak en Syrië.

Opmerkelijk is dat in onderstaande video geen drone van DJI wordt gebruikt, maar een drone van Autel Robotics. Deze biedt dezelfde vliegprestaties als de populaire DJI Mavic 2 en heeft als bijkomend voordeel dat ze niet gedetecteerd kunnen worden door het omstreden AeroScope detectiesysteem van DJI. Ook heeft Autel geen geofencesysteem ingebouwd, waardoor de drones overal gebruikt kunnen worden.

Baby Bayraktar

In de video, die werd gedeeld door wapenanalist Calibre Obscura, is te zien hoe het dropmechanisme eerst wordt uitgetest in een binnenruimte. Daarna is een top-down opname te zien van een explosief dat blijkbaar door een drone is gedropt. In de beschrijving wordt gesproken over een ‘Baby Bayraktar’, een knipoog naar de Turkse militaire drones waarvan de Oekraïense strijdkrachten sinds het begin van de oorlog met veel succes gebruik maken.

Reactie Autel Robotics

Autel Robotics schrijft in een verklaring dat het bedrijf zich zich distantieert van het gebruik van haar producten voor gewelddadige doeleinden:

“Onlangs zijn er berichten in de media verschenen dat drones zijn ingezet voor gewelddadige aanvallen op mensen en eigendommen in gebieden in of nabij Oekraïne. We zijn ons ervan bewust dat ten minste één onbevestigd rapport in deze context een drone-product van Autel Robotics heeft genoemd.

Autel Robotics kan de geldigheid van deze rapporten niet bevestigen. We houden dit verhaal in de gaten, maar momenteel hebben we geen informatie om toe te voegen aan wat al online beschikbaar is.

Autel Robotics betreurt ten zeerste het gebruik van een drone-product om mensen of eigendommen schade toe te brengen, en we maken geen enkel product dat is ontworpen voor dergelijke toepassingen.”

Counter UAS

Het behoeft waarschijnlijk weinig toelichting dat wereldwijd met argusogen naar deze ontwikkeling wordt gekeken. Militaire analisten achten de kans groot dat civiele drones voorzien van explosieven op enig moment door terreurorganisaties zullen worden ingezet om aanslagen te plegen in onze contreien. In Nederland is er zelfs een keer een rampenoefening gehouden omtrent een dergelijk scenario. Ook investeert Defensie in allerlei Counter UAS-maatregelen om een dergelijke dreiging het hoofd te bieden. Zo wordt de inzet van drone jammers onderzocht, en is onlangs een automatisch richtsysteem aangeschaft waarmee drones uit de lucht kunnen worden geschoten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier