Nieuws

Dutch Drone Council moet overleg tussen overheid en sector stroomlijnen

Om de ontwikkeling van de dronesector in Nederland verder te bespoedigen gaat er binnenkort een nieuw overlegorgaan van start: de Dutch Drone Council (DDC). De bedoeling is dat vertegenwoordigers vanuit overheid, belangenorganisaties en het bedrijfsleven zich gezamenlijk gaan buigen over thema’s als regelgeving, luchtruim, veiligheid, internationale samenwerking, R&D en publieke acceptatie.

Overleg stroomlijnen

In het verleden waren er diverse overleggen tussen overheid en de sector, waaronder het sectoroverleg, de high level meeting en de expertgroep drones. De verschillende overleggen waren wisselend van samenstelling en en het was lang niet altijd duidelijk welke issues er precies in de verschillende overleggen werden besproken, laat staan dat het altijd duidelijk was wie nu precies de verantwoordelijkheid had voor de opvolging van afspraken.

De Dutch Drone Council moet daar verandering in brengen. Om het overleg tussen overheid, brancheorganisaties en andere belanghebbenden te stroomlijnen komt er een vaste programmaorganisatie. Deze is verantwoordelijk voor het identificeren van onderwerpen waar de onderliggende werkgroepen zich in de loop der tijd over gaan buigen. Tegelijk onderhoudt deze raad nauw contact met de verschillende achterbannen.

In de afgelopen maanden hebben adviesbureaus TwijnstraGudde, Berenschot en To70 gesprekken gevoerd met diverse belanghebbenden. Daaruit is een organisatiemodel gekomen op basis waarvan de Dutch Drone Council op 19 april van start gaat.

Deelnemers

Van de kant van de overheid nemen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en een kopgroep van een aantal gemeenten. Vanuit de sector zijn vertegenwoordigers van de DCRO, KNVvL, AOPA, Dutch Drone Delta en het Dutch Drone Platform uitgenodigd om deel te nemen.

Er is voor gekozen om de organisatie niet meteen topzwaar te maken: aanvankelijk komen er alleen een programmaraad en een aantal werkgroepen. In een later stadium zal een Raad van Advies worden toegevoegd. Aanvankelijk gaat de DDC van start met vier werkgroepen: Wet en regelgeving, Luchtruim, Veiligheid en Publieke acceptatie. In de toekomst kunnen daar nieuwe werkgroepen aan toe worden gevoegd.

 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Dutch Drone Council moet overleg tussen overheid en sector stroomlijnen

    • FLYBIRDDRONE PeeVee

      Stel jullie maar tevreden in Nederland, dat er een beleid is die naar jullie wil luisteren… Tot voor kort werd in Belgie vooral geluisterd naar individuen, die in de eerste plaats en vooral aan hun eigen business denken. Maar toen kwam eindelijk de Europese verordening… en is de speeltijd van die gasten game over. Mooie zaak!

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier