Nieuws

Gemeenten willen nauwer samenwerken op het gebied van drones

Een kopgroep bestaande uit de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Enschede, Apeldoorn, Heerlen en HLTsamen zou graag zien dat drones hoger op de agenda komen bij meer Nederlandse gemeenten. Dat bepleit de coalitie in het Manifest Drone Netwerk Gemeenten, dat donderdag werd gepresenteerd op de NL Drone Dag tijdens de Amsterdam Drone Week.

Drie doelen, vier rollen

Met de publicatie van het manifest hopen de initiatiefnemers dat andere gemeenten nu alvast gaan nadenken over de vraag wat de opmars van drones betekent voor de lokale leefomgeving. Volgens de deelnemende gemeenten zullen kleine maar ook grote drones steeds vaker worden ingezet voor allerlei toepassingen. Dat brengt kansen, maar ook uitdagingen met zich mee. Dat vraagt om een duidelijke visie op drones en inpassing in lokale beleidsterreinen.

Om dit te bereiken heeft het nieuwe Drone Netwerk Gemeenten drie doelen geformuleerd: het vergroten van bewustzijn onder ambtenaren en bestuurders, het onderzoeken van de kennisbehoefte van gemeenten, en het creëren van een centraal aanspreekpunt waar vragen en informatiestromen bij elkaar komen. Door de krachten te bundelen wil het netwerk ook met één stem spreken in de binnenkort op te richten Dutch Drone Council.

In het manifest worden vier rollen besproken die een gemeente kan invullen als het gaat om drones. Die van beschermheer (voorkomen van overlast, borgen van de veiligheid), faciliteerder (ondersteunen van dronebedrijven), regelgever (toezicht- en handhaving) en gebruiker (drones inzetten ter ondersteuning van gemeentelijke taken).

‘Gemeenten moeten voorbereid zijn’

In de VNG whitepaper ‘Drones binnen de gemeente’ die in 2020 verscheen, werden gemeenten al opgeroepen om na te denken over hun mogelijke rollen als het gaat om de inpassing van drones. Directe aanleiding voor het schrijven van die paper was de invoering van de Europese regelgeving voor drones, die recreatieve dronevliegers en dronebedrijven meer mogelijkheden geeft om in de stedelijke leefomgeving te opereren.

De Rotterdamse wethouder Vincent Karremans (handhaving, buitenruimte, integratie en samenleven) onderschrijft in een videoboodschap die tijdens de ADW werd getoond het belang van het manifest. “Drones spelen een steeds belangrijkere rol als het gaat om het uitvoeren van onze werkzaamheden. Denk aan een inspectie van de top van de Erasmusbrug of van de Euromast. Aan de andere kant kleven er ook risico’s aan het gebruik van drones, denk aan mensen die kwaad in de zin hebben. Daar moeten we natuurlijk allemaal op voorbereid zijn.”

Veertig gemeenten

De coalitie hoopt dat er eind dit jaar veertig Nederlandse gemeenten zijn aangesloten bij het initiatief. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie terecht op dronenetwerkgemeenten.nl.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Gemeenten willen nauwer samenwerken op het gebied van drones

  • Dit leidt geheid tot nog meer beperkingen voor hobby vliegers….
    De Eu wetgeving is op een aantal punten al onnodig beperkend, Nederland heeft daar nog een aantal beperkingen aan toegevoegd, als nu de gemeenten dat nog eens gaan doen is het afgelopen met hobby vliegen.
    Bestrijden van mensen die kwaad in de zin hebben is een taak van defensie en politie, privacy is geborgd in privacy wetten, voorkomen van overlast is een politie taak en daar hoeven gemeentes nog eens een plasje overheen te doen.
    Ik hoop dat we kunnen voorkomen dat ze iets te zeggen mogen krijgen over de regelgeving!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier