Video

Kijken: zo werden de FPV droneshots voor de nieuwe film ‘Ambulance’ gemaakt

Sinds afgelopen week draait de nieuwe film ‘Ambulance’ in de Nederlandse bioscopen. Het gaat om een keiharde actiefilm waarin twee criminelen een ambulance met daarin een patiënt en een arts stelen om weg te komen van een misgelopen bankoverval. Dat leidt tot een hectische achtervolging. Veel actieshots werden gemaakt met behulp van een zogenaamde cinelifter.

Dynamische achtervolgingsscènes

De film draait uiteraard voor een groot deel om de achtervolgingsscènes. Regisseur Michael Bay (bekend van films als Pearl Harbor, Armageddon en Transformers) wilde de kijkers daarbij het gevoel geven ultradicht op de actie te zitten en zoveel mogelijk dynamiek in de opnamen te brengen. Om dat voor elkaar te krijgen, besloot hij gebruik te maken van een zogenaamde cinelifter. Dat is een FPV racedrone die krachtig genoeg is om een digitale cinemacamera te dragen.

Voor het besturen van de drone riep Bay de hulp in van FPV dronepiloot Alex Vanover, die in 2019 op negentienjarige leeftijd de DRL World Championship won. In samenspraak met Bay werden alle actieshots minutieus doorgenomen en uitgevoerd.

Unieke perspectieven

Vanover zegt het volgende over zijn bijdrage aan de film: “Als ik met de drone vlieg, gedraag ik me in zekere zin als Superman. Ik probeer echt unieke perspectieven en opnamen in te nemen. Ik vlieg met wat een FPV-drone wordt genoemd, en FPV staat voor first-person view. We dragen een bril op ons gezicht en als ik met de drone vlieg, bestuur ik hem eigenlijk met een VR-headset. Ik kan in realtime precies zien wat de drone ziet. Het is dus een geheel nieuwe techniek, en het stelt ons in staat om op bizarre locaties te vliegen en een echt geweldige opnamen te maken die je met geen enkele andere camera of drone kunt realiseren.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier