Incident

Neergestorte delivery drone van Amazon leidde tot grote natuurbrand VS

In de VS heeft vorig jaar een opmerkelijk incident plaatsgevonden met een pakketbezorgende drone van Amazon Prime Air. Tijdens een testvlucht in de zomer van 2021 stortte een testtoestel neer op een akker in de Amerikaanse staat Oregon. Oververhitting als gevolg van kortsluiting in de accu’s leidde daarna tot een grote natuurbrand, waarbij ook de drone in vlammen opging.

Gevolgen crash

Het incident vond plaats in juni 2021, blijkt uit een rapportage van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Het prototype delivery drone van het type MK27 vloog tijdens een testvlucht op een hoogte van 160 voet (ca. 50 meter), toen een motorstoring tot acute problemen leidde met een crash als gevolg.

Uit het onderzoek dat werd ingesteld naar de crash blijkt dat het toestel een ongecontroleerde duikvlucht naar beneden maakte. Eenmaal op de grond vloog de lithium-polymeer (LiPo)-accu van het toestel in brand. Dat leidde vervolgens tot een natuurbrand, waarbij enkele hectares van een akker in vlammen opgingen. 

Opmerkelijk is dat het incident in juni niet op zichzelf staat. Enkele weken eerder viel er ook al eenzelfde prototype delivery drone van Amazon met een gewicht van 40 kg uit de lucht. Toen was een defecte propeller debet aan de crash. 

De MK27 delivery drone van Amazon.

Statement Amazon

In een statement laat Amazon Prime Air weten dat veiligheid altijd de eerste prioriteit heeft: 

“Prime Air’s nummer één prioriteit is veiligheid. We voeren uitgebreide tests uit om gegevens te verzamelen die de veiligheid en betrouwbaarheid van onze systemen en activiteiten voortdurend verbeteren. Tijdens deze tests vliegen onze drones over afgezonderd terrein om ervoor te zorgen dat onze medewerkers beschermd zijn tegen mogelijk letsel.

We volgen grondige procedures over hoe vliegtests worden uitgevoerd en hoe we reageren op elk incident. In dit geval hebben we een test met de grootst mogelijke voorzichtigheid uitgevoerd, zoals gebruikelijk in de luchtvaartindustrie. Geen enkele medewerker of streekbewoner liep gevaar en het team volgde alle toepasselijke veiligheidsprocedures en rapportagevereisten.

Onze focus blijft op innovatie namens onze klanten en het opschalen van een service die veilig en betrouwbaar is. We hebben in augustus 2020 een Part 135 Air Carrier-certificering ontvangen van de Federal Aviation Administration – een belangrijke mijlpaal die ons nog meer mogelijkheden heeft geboden om de service te blijven verbeteren.”

Voorsprong kwijt

Amazon Prime Air liep jarenlang voorop als het gaat om drone delivery. Maar vorig jaar bleek dat de ambities op het gebied van dronebezorging naar beneden zijn bijgesteld. Zo werden in het Verenigd Koninkrijk ruim 100 Prime Air-medewerkers ontslagen, en in Frankrijk werd een R&D centrum gesloten. Sindsdien lijkt Amazon links en rechts te zijn ingehaald door spelers als Google Wing en Manna Aero. 

Het is overigens niet voor het eerst dat een dronecrash tot een natuurbrand leidt. In 2018 ontstond een bosbrand in de Amerikaanse staat Arizona nadat een cameradrone was gecrasht. In 2020 zorgde een crash van een Schiebel Camcopter voor een natuurbrand in Kroatië. 

(coverfoto ter illustratie)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier