Nieuws

Inwoners van Dallas kunnen boodschappen vanaf vandaag door drone laten afleveren

Inwoners van de stad Dallas-Fort Worth in Texas kunnen vanaf vandaag hun bij drogisterijketen Walgreens bestelde boodschappen per drone thuis laten afleveren. Daartoe is Walgreens een samenwerking aangegaan met Google-zusterbedrijf Wing. Het is voor het eerst dat Wing haar diensten op het gebied van drone delivery gaat aanbieden in de VS.

Van start in de VS

De lancering van drone-bezorgdiensten rond Dallas-Fort Worth is een belangrijke mijlpaal voor Wing en markeert de eerste grote operatie buiten Australië. Tot nu toe was Wing voornamelijk actief in de Australische hoofdstad Canberra, waar het bedrijf naar eigen zeggen inmiddels ruim 200.000 bestellingen per drone heeft afgeleverd. Het ging soms om meer dan 1.000 leveringen op één dag (één per 25 seconden, aldus Wing), een weerspiegeling van de verdere groei van de vraag.

Wing wil dit succes nu graag in andere landen repliceren, waaronder de VS. De leveringen gaan van start in twee buitenwijken van Dallas-Fort Worth, namelijk Frisco en Little Elm. In beide wijken bevinden zich tienduizenden huishoudens. Naast artikelen van drogisterijketen Walgreens zullen de drones ook ijsjes van Blue Bell Creameries, dierenmedicatie van Easyvet en eerstehulpkits van Texas Health gaan bezorgen.

Gefaseerde uitrol

“We zijn er zeker van dat lokale consumenten zullen vallen voor de Wing drone-bezorgservice. Maar ik moet duidelijke verwachtingen stellen: niet iedereen die binnen het bereik van onze drones woont, kan op dag 1 bestellen”, aldus een woordvoerder van Wing. “We gaan klanten in groepen uitnodigen om ervoor te zorgen dat iedereen een goede eerste ervaring heeft met drone-bezorging.”

Klanten die een artikel per drone willen laten bezorgen kunnen gebruik maken van de app van Wing. Medewerkers van de aangesloten winkels bevestigen vervolgens het pakketje aan de drone. Daarna neemt een medewerker van Wing het proces over. Aangekomen bij het afleveradres laat de drone het pakketje door middel van een lier in de tuin of op de oprit zakken, afhankelijk van wat de opgeeft. Via de app kan de vlucht in zijn geheel worden gevolgd.

Nog geen BVLOS

Een interessant gegeven is dat Wing nog geen toestemming heeft van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA om de drones geheel automatisch buiten het zicht van de piloot (BVLOS) te laten opereren. Om die reden heeft Wing verschillende dronepiloten in dienst genomen, die de dronevluchten vanaf een centrale locatie overzien.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier