Onderzoek

High Tech Campus Eindhoven gaat experimenteren met dronebezorging

Als onderdeel van het Europese onderzoeksprogramma Flying Forward 2020 (FF2020) zullen er komende maanden diverse testen gedaan worden met autonoom vliegende drones boven de High Tech Campus Eindhoven (HTCE). Eén van de toepassingen die onderzocht zal worden betreft het afleveren van pakketjes, maaltijden en AED’s op de campus. Ook zullen drones worden ingezet voor bewaking en gebouwinspecties.

Flying Forward 2020

Flying Forward 2020 is een driejarig project waarin de toepassing van stedelijke luchtmobiliteit (urban air mobility) wordt onderzocht in de context van verschillende Europese steden. Vanuit Nederland zijn de Universiteit van Maastricht en High Tech Campus Eindhoven betrokken als projectpartners. Het doel van het project is om te komen tot beheersmodellen, regelgeving en digitale infrastructuur ter ondersteuning van toekomstige drone-operaties boven stedelijke gebieden.

Gedurende de looptijd van het project worden er experimentele vluchten uitgevoerd bij vijf living labs, waaronder de High Tech Campus Eindhoven. In de komende maanden zullen daar vijf use cases getest worden. De eerste richt zich op beveiliging, waarbij drones zullen worden gebruikt om panden te bewaken en beveiligingspersoneel te assisteren. De tweede use case betreft het inspecteren van gebouwen door drones, die gebouwen zullen scannen om hun toestand te beoordelen. De andere drie use cases hebben betrekking op de last-mile levering van goederen zoals maaltijden, pakketten en Automatische Externe Defibrillators (AED’s), naar afgelegen delen van de campus.

De High Tech Campus Eindhoven. Bron: Google Earth

Kennisdeling

Ted van Hoof, Projectmanager Urban Air Mobility bij High Tech Campus Eindhoven: “HTCE is het eerste living lab in dit onderzoeks- en innovatieproject waarbij daadwerkelijk tests en demonstraties worden uitgevoerd. Het is ook één van de eerste locaties in Europa die experimenteert met Urban Air Mobility en het ervaren van meerdere drones die autonoom vliegen om specifieke taken uit te voeren.”

Van Hoof benadrukt het belang van kennisdeling en veiligheid. “Op dit moment zal alle kennis die we uit deze tests opdoen, bijdragen aan het maken van een stap voorwaarts die ook anderen op dit gebied ten goede zal komen. Ik hoop dat de use cases op de campus zullen helpen bij het verbeteren van UAM-oplossingen, zodat Europese burgers de komende tien jaar in het dagelijks leven de vruchten kunnen plukken van deze toepassingen, waarbij de veiligheid gegarandeerd is.”

Evenement

In juni 2022 zal FF2020 een evenement houden in de stad Eindhoven om de resultaten van het eerste living lab te laten zien. Leden van het project zullen dan de innovatieve oplossingen presenteren die binnen het consortium worden ontwikkeld, en er zijn netwerkmogelijkheden voor vertegenwoordigers vanuit de Nederlandse UAM-sector en de pers.

(bron: FF2020)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier