Pro

Tamron werkt aan 28-75mm en 28-80mm zoomlenzen voor drones

Lensfabrikant Tamron werkt achter de schermen aan twee zoomobjectieven die speciaal geschikt zijn voor gebruik in combinatie met drones en gimbals. Het gaat om 28-75mm f/4 en 28-80mm f/4.5 zoomlenzen met een compacte form factor en een minimale verschuiving van het zwaartepunt tijdens het zoomen. Dat blijkt uit een patentaanvraag die het bedrijf heeft ingediend.

Vast zwaartepunt

Volgens Tamron is er een groeiende behoefte aan compact uitgevoerde hoge kwaliteit digitale camera’s. Dat leidt ook tot een toenemende vraag naar compacte maar hoogwaardige objectieven. En omdat camera’s steeds vaker op gimbals worden gemonteerd, is het van belang dat het zwaartepunt niet verschuift tijdens het zoomen. Een gimbal werkt namelijk alleen goed als het zwaartepunt van camera plus optiek perfect is uitgelijnd.

In de patentaanvraag wordt een nieuw optisch design voorgesteld die tijdens het zoomen een ‘minimale’ balansverschuiving met zich meebrengt. Deze zou klein genoeg zijn om de werking van een gimbal niet negatief te beïnvloeden. In het patent worden twee objectieven nader uitgewerkt, namelijk een 28-75mm f/4 versie en een 28-80mm f/4.5 variant met een iets groter zoombereik.

Geen lenswissels meer

Lenzen met optische zoom – mits gemotoriseerd en op afstand bedienbaar – zijn een uitkomst voor high-end dronefotografen en videomakers die nu meestal gebonden zijn aan lenzen met vaste brandpuntsafstanden. Voor de Zenmuse X7 camera van DJI bijvoorbeeld zijn er vier verschillende lenzen beschikbaar, maar geen ervan biedt zoom. Dat betekent dat de drone naar de grond moet voor iedere lenswissel, en dat slurpt kostbare vliegminuten.

De beoogde lenzen van Tamron zouden een ideale kandidaat zijn voor Sony’s Airpeak drone, die eind 2001 op de markt kwam. Deze drone is geoptimaliseerd voor gebruik in combinatie met een Sony Alpha-camera. Met slechts één zoomlens van Tamron op zak zou de camera-operator alle gewenste brandpuntsafstanden kunnen realiseren tussen wide en tele. Het spreekt voor zich dat zoomlenzen die geen verschuiving in zwaartepunt kennen ook ideaal zijn voor gebruik in combinatie met handheld stabilizers, zoals de Ronin-serie van DJI.

Beschikbaarheid

Helaas is momenteel niet bekend of en wanneer Tamron de patentaanvraag omzet in concrete producten. Tot die tijd kunnen Alpha-gebruikers zich bijvoorbeeld behelpen met de nieuwe 16-35mm f/4 PZ G Series Power Zoom van Sony, maar die heeft een veel beperkter zoombereik dan de voorgestelde objectieven van Tamron.

(via PetaPixel)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier