Productnieuws

GoPro lanceert ultralichte 5K actioncam voor FPV-drones

Je ziet ze regelmatig voorbij komen op Dronewatch, van die ultravloeiende FPV-dronevideo’s, al dan niet indoor opgenomen. Tien tegen één dat die met een ‘naked GoPro’ zijn gemaakt. Dat is een GoPro die ontdaan is van zijn behuizing en accu, om de camera maar zo licht mogelijk te maken. Vanaf nu is dat gepiel niet meer nodig dankzij de nieuwe GoPro Hero10 Black Bones, die speciaal ontwikkeld werd voor gebruik in combinatie met FPV-drones.

Lichtste GoPro ooit

De Bones is in feite dezelfde camera als de Hero10 Black – inclusief dezelfde beeldkwaliteit, framerates en GP2-processor als drijvende kracht achter de HyperSmooth 4.0-stabilisatietechnologie – maar dan verpakt in een kleine, dunne en lichtgewicht behuizing die speciaal is ontworpen voor gebruik op Cinewhoops en FPV-racedrones.

Met een gewicht van 54 gram is de nieuwe camera aanzienlijk lichter dan de Hero10 Black, die 150 gram weegt. Daarmee is het de lichtste GoPro ooit gemaakt. Als zodanig zegt GoPro dat de Bones zich perfect leent voor het maken van FPV-opnames. Volgens GoPro is de camera ideaal voor FPV drones vanaf 3″.

De gewichtsbesparing werd gerealiseerd door de water- en stofdichte constructie van de Hero10 Black samen met de warmteafvoer weg te laten. In plaats daarvan maakt de Bones gebruik van de luchtstroom die inherent is aan het vliegen met een drone om te voorkomen dat de elektronica oververhit raakt. Volgens GoPro kan de camera daardoor langdurig video-opnames maken met een hoge resolutie en een hoge framerate. Ook de accu werd opgeofferd. In plaats daarvan wordt er stroom van de drone-accu betrokken.

“Bones is een belangrijke stap in onze strategie om GoPro’s belangrijkste cameratechnologie te gebruiken als basis voor afgeleide producten die inspelen op de behoeften van een specifiek klantenpubliek”, zegt GoPro-oprichter en CEO, Nick Woodman. “Bones levert HERO10 Black-beeldkwaliteit en prestaties in een lichtgewicht body die ideaal is voor luchtopnames.”

 

Filmen in 5K

De GoPro Hero10 Black Bones kan 5K-video vastleggen in een beeldverhouding van 4:3 met 30 frames per seconde, video met een beeldverhouding van 4K 4:3 met 60 frames per seconde en video met een beeldverhouding van 2,7K 4:3 met 120 frames per seconde. De camera wordt geleverd met een licentie voor GoPro’s ReelSteady-videostabilisatie – die nu deel uitmaakt van de nieuwe GoPro Player en ReelSteady desktop-applicatie – zodat FPV-dronepiloten extreem vloeiende, snelle videobeelden kunnen maken.

De camera kan op verschillende manieren worden bediend: de twee fysieke knoppen op de camera, de Quik-app, de QR-codes van GoPro Labs, de afstandsbediening van GoPro of middels de controller van een drone. De actioncam kan op een drone worden gemonteerd met behulp van GoPro’s bekende schroefverbinding en wordt geleverd met een optionele adapter voor het GoPro-montagesysteem. GoPro zegt dat het een standaard FPV-industrieconnector gebruikt waarmee de camera snel kan worden aangesloten op een verscheidenheid aan FPV-drones. Dankzij een spanningsregulator werkt de Bones probleemloos met 2S tot en met 6S lipo’s.

Mocht de drone crashen, dan is het goed om te weten dat de lens van de camera vervangbaar is. Volgens GoPro is de camera compatibel is met bestaande Hero9- en Hero10 ND-filters.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Hero10 Black Bones is aanvankelijk alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten op GoPro.com voor 349 dollar indien de gebruiker meteen een GoPro-abonnement van een jaar afsluit, of 499 dollar zonder abonnement. Een licentie voor ReelSteady, die wordt geleverd met HERO10 Black Bones, is ook apart verkrijgbaar voor 99 dollar.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier