Nieuws

Marshelikopter zet nieuw afstandsrecord tijdens 25e vlucht

Het is alweer een klein jaar geleden dat NASA met succes de eerste dronevlucht op een andere planeet uitvoerde. Marshelikopter Ingenuity presteert sindsdien boven verwachting en is nog steeds operationeel. Onlangs maakte de drone zelfs zijn 25e vlucht boven het oppervlak van de rode planeet. Daarbij werd een nieuw afstandsrecord gezet: maar liefst 704 meter legde het toestel af.

25 vluchten

Aanvankelijk was het idee dat de Marshelikopter Ingenuity, die aan boord van Marsrover Perseverance meereisde naar Mars, slechts een paar vluchten zou maken. Het voornaamste doel was om te onderzoeken of het überhaupt mogelijk is om dronevluchten uit te voeren in de ijle Marsatmosfeer. Pas in tweede instantie zou onderzocht worden of een Marsdrone gebruikt kan worden om de planeet vanuit de lucht te verkennen en geschikte routes te scouten voor een robot op de grond.

Op 19 april 2021, een maand na aankomst op Mars, schreef Ingenuity geschiedenis door de eerste succesvolle dronevlucht op een andere planeet te maken. Die vlucht duurde een halve minuut, waarbij een vlieghoogte van 3 meter werd bereikt. Tijdens de tweede vlucht, drie dagen na de maiden flight, werd een afstand van ongeveer vier meter overbrugd. Na verloop van tijd durfde de flight crew op aarde het aan om steeds complexere vluchten over langere afstanden uit te voeren.

Op 8 april 2022, bijna precies een jaar na de eerste vlucht, werd de 25e vlucht uitgevoerd. Daarbij werd een afstandsrecord van 704 meter gevestigd. Ook werd een snelheidsrecord gezet: tijdens de vlucht werd een snelheid van 5,5 m/s (ca. 18 km/uur) gehaald. De vlucht duurde een kleine drie minuten: een hele prestatie als je bedenkt dat de helikopter werd ontworpen met een maximale vliegtijd van 90 seconden in het achterhoofd.

De schaduw van de Marshelikopter tijdens de 25e vlucht. Bron: NASA/JPL-Caltech/ASU

Flight log

In totaal heeft de Marshelikopter gedurende 25 vluchten ruim 5 kilometer afgelegd. Alle vluchten tezamen duurden ruim 46 minuten. Het hoogterecord werd in juli 2021 gevestigd: toen werd een vlieghoogte van ca. 12 meter gerealiseerd.

De Marshelikopter weegt 1,8 kg. De twee rotors hebben een spanwijdte van 1,2 meter. Tussen de vluchten door laadt de helikopter zichzelf op door middel van zonnepanelen. Tijdens een vlucht vraagt de drone ongeveer 350 Watt aan energie.

De drone voert alle vluchten geheel zelfstandig uit, aangezien radiosignalen vanaf de aarde er tussen de 5 en 20 minuten over doen om Mars te bereiken, afhankelijk van de stand van de planeten. In principe blijft de Ingenuity altijd in de buurt van de Perseverance, aangezien de drone voor de communicatie met de aarde afhankelijk is van de radio-installatie aan boord van de rover.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier