Incident

Valpartij wordt dronepiloot tijdens zoektocht naar drone fataal

Een 42-jarige Amerikaan is begin april om het leven gekomen als gevolg van een valpartij tijdens een zoektocht naar zijn drone. Dat meldt de politie van de staat New York. De drone was tijdens een vlucht vanaf een weg langs een kloof neergestort en op een lager gelegen richel beland. De man ondernam vervolgens een poging om de drone veilig te stellen, maar kwam daarbij fataal ten val.

Fatale valpartij

Het ongeluk vond plaats langs de State Route 97, ter hoogte van een uitkijkpunt genaamd Hawk’s Nest. De locatie staat bekend om zijn kronkelende wegen en schilderachtige uitzichten over de Delaware River Valley. In de vroege ochtend van 5 april liet Binh Ledinh vanaf de weg zijn drone opstijgen om wat opnamen te maken. Maar iets na half 8 stortte de drone neer, om vervolgens op een vijf meter lager gelegen richel te belanden.

De man besloot om af te dalen naar de richel om zodoende zijn drone te kunnen terugkrijgen. Maar tijdens de klauterpartij gleed hij uit en viel vervolgens een kleine honderd meter naar beneden. Omdat de man urenlang niets meer van zich liet horen, sloeg zijn vrouw iets na twaalf uur ’s middags alarm.

Reddingswerkers lokaliseerden de man een kleine twee uur later, maar konden hem vanwege het steile terrein niet bereiken. Uiteindelijk kwamen de brandweer en een gespecialiseerd reddingsteam eraan te pas om de man te bereiken. Helaas moesten zij constateren dat de man was overleden. Het slachtoffer werd vervolgens naar een reddingsboot overgebracht die afgemeerd was in de onderliggende rivier.

Eerdere incidenten

Het is niet voor het eerst dat een dronepiloot gewond raakt of zelfs komt te overlijden tijdens het bergen van een drone. Zo werd in april 2020 in Duitsland een dronepiloot geëlektrocuteerd die probeerde om met een aluminium staaf zijn drone van een hoogspanningskabel af te halen. Begin 2016 verdronk een man die een drone van dun ijs wilde pakken. En eind 2015 belandde een Groninger in het ziekenhuis die tijdens het bergen van een drone van zijn ladder was gevallen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier