OpmerkelijkTech

De drone interceptor: kruising tussen racedrone en Spiderman

De in Oekraïne geboren en getogen drone-ontwikkelaar Aleksey Zaitsevsky heeft een wel heel bijzondere anti-drone drone ontwikkeld: de drone interceptor. Het gaat om een systeem dat gebruikt kan worden om ongewenste drones met behulp van een vangnet te immobiliseren. Bijzonder is dat het systeem is gebaseerd op algemeen verkrijgbare racedrone-onderdelen. Zaitsevsky heeft inmiddels een patent verkregen op het vangnetsysteem.

Dronevanger

De drone interceptor is bedoeld om kleine drones te vangen. Dankzij het relatief lage gewicht, de uitgekiende aerodynamica en de krachtige aandrijving kan de interceptor pijlsnel op zijn doel afvliegen. Door middel van de ingebouwde camera kan het doelwit eerst geïdentificeerd worden, voordat de interceptor tot actie overgaat.

Op het moment dat het vangnet geactiveerd wordt, werpt de interceptor eerst zijn propellers af door deze extreem snel te laten draaien. Vervolgens worden de vier hoeken van het vangnet door de wegvliegende propellers meegetrokken richting doelwit. De propellers van de te vangen drone raken verstrikt in het kevlar net en zal ter aarde neerstorten.

Gebaseerd op racedrone-onderdelen

De interceptor zelf is herbruikbaar en komt na het afwerpen van zijn propellers en vangnet aan een parachute gecontroleerd naar beneden. Uniek is dat de interceptor volledig bestaat uit commercieel beschikbare onderdelen voor racedrones. De interceptor wordt vanuit een speciaal ontwikkelde box gelanceerd.

Het prototype van de interceptor moet handmatig bestuurd worden, net zoals een racedrone. Volgens de uitvinder zou een patrouillewagen met meerdere interceptorboxen kunnen worden uitgerust, en zou één piloot de hele installatie kunnen bedienen. Inmiddels is patent aangevraagd op het vangnetafwerpmechanisme.

Interceptor vs. catcher

De drone interceptor doet een beetje denken aan de door Delft Dynamics ontwikkelde DroneCatcher. Deze wordt inmiddels uitgebreid in NAVO-verband getest, als één van de mogelijke counter UAS-oplossingen. Het verschil tussen de drone interceptor en de drone catcher is dat het laatstgenoemde systeem de te vangen drone gecontroleerd kan afvoeren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier