Pro

Proef met zwavelsnuffelende drones boven vrachtschepen krijgt vervolg

Het Europees Agentschap voor maritieme veiligheid (EMSA) gaat in samenwerking met het Duitse Federaal Maritiem en Hydrografisch Agentschap zwavelsnuffelende drones inzetten boven de Baltische Zee. Het doel is om vrachtschepen met een te hoog zwavelgehalte in de brandstof te betrappen. De samenwerking is een vervolg op een proefproject dat in 2019 in Denemarken van start ging.

Rookgassen analyseren

Het idee is dat drones uitgerust met zwavelsensoren naar passerende vrachtschepen vliegen om vervolgens de rookgassen te analyseren. Rederijen die schepen exploiteren die teveel zwavel uitstoten kunnen boetes van meer dan 10.000 dollar tegemoet zien. Het doel is om de bijdrage van scheepsverkeer aan de klimaatopwarming terug te dringen. Zwavelreductie is daarin een belangrijk onderdeel.

De drones van het type Schiebel CAMCOPTER S-100 zullen opstijgen vanaf een legerbasis op het eilandje Fehmarn, in de buurt van een belangrijke vaarroute tussen Duitsland en Denemarken. Elke drone kan 2x per dag ingezet worden voor een vlucht van maximaal 6 uur, waarbij afstanden tot 100 km afgelegd worden. De vluchten worden uitgevoerd door operator Nordic Unmanned.

Na aankomst bij een passerend schip vliegt de drone enige tijd boven en achter de schoorsteen. Meetwaarden worden realtime doorgegeven aan de controlekamer van de EMSA. Bij het vorige project bleek dat zo’n 10% van de schepen in aanmerking kwam voor een vervolgcontrole van het zwavelgehalte in de brandstof na aankomst in de haven.

Dieptemetingen

Naast een zwavelsensor beschikken de drones ook over een multispectraalcamera. Daarmee kunnen bathymetrische analyses worden uitgevoerd, oftewel het verrichten van dieptemetingen. Onderzocht zal worden of de drones ook gebruikt kunnen worden om nauwkeurige dieptekaarten van ondiepe wateren en 3D-modellen van kuststroken te maken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier