Nieuws

Nieuwe website helpt om gestolen drones terug te vinden

Naast een fly-away of crash is er nog zeer vervelende manier om je drone kwijt te raken, namelijk diefstal. Helaas blijkt het in de praktijk vrijwel ondoenlijk om een gestolen drone terug te krijgen, aangezien fabrikanten weinig hulpmiddelen aanbieden op dat vlak. De nieuwe website Stolen Drone Info moet uitkomst bieden. Na het invoeren van gegevens zoals merk, model en serienummer gaat het systeem actief op zoek naar de gestolen drone.

Register van gestolen drones

Het Stolen Drone register is een initiatief van het Australische cybersecuritybedrijf DroneSec. Volgens DroneSec ontwikkelen dronefabrikanten steeds meer hulpmiddelen om bijvoorbeeld een fly-away tegen te gaan, en als je drone toch onverhoopt uit de buurt landt, dan kun je met een ‘find my drone’-functie op een kaart zien wat de laatst bekende GPS-locatie van de drone is. Maar bij diefstal van een drone bieden dergelijke hulpmiddelen geen soelaas en sta je als dronepiloot letterlijk en figuurlijk met lege handen.

Het feit dat gestolen drones zo moeilijk traceerbaar zijn is extra problematisch omdat deze volgens DroneSec vaak gebruikt worden voor strafbare activiteiten, zoals smokkelen of spionage. Om te voorkomen dat de rechtmatige eigenaar aan de hand van bijvoorbeeld een serienummer wordt geassocieerd met misbruik, is het extra van belang om direct actie te ondernemen na diefstal van een drone.

De oplossing van DroneSec bestaat uit een live database met actuele gegevens van drones die als gestolen zijn aangemerkt, inclusief merk, model, serienummer en datum&locatie van vermissing. Gebruikers van over de hele wereld kunnen gebruik maken van het systeem om een kwijtgeraakte of gestolen drone te rapporteren. Ook is het mogelijk om teruggevonden drones te melden.

Actief speuren

Om de kans op een match te vergroten voorziet Stolen Drone in de nodige automatisering. Zo speurt het systeem actief websites zoals eBay en Facebook Marktplaats af op plaatsingen die overeenkomsten vertonen met gerapporteerde vermissingen. Daarbij geldt dat het systeem beter werkt naarmate er meer details zijn ingevoerd in de Stolen Drone-database. Zodra er een potentiële match is gevonden, krijgt de bestolen dronevlieger daarvan een melding.

Daarnaast heeft DroneSec naar eigen zeggen 300 sensoren aan het systeem gekoppeld die wereldwijd informatie opvangen van rondvliegende drones. Zodra het serienummer van een als gestolen aangemerkte drone wordt opgepikt, slaat het systeem alarm. DroneSec zegt zelfs een functie aan te beiden die handhavers in staat stelt om vluchten met gestolen drones te kunnen volgen.

Mogelijkheden en kosten

Het systeem is gratis voor mensen die een drone willen opgeven als gestolen of vermist en mensen die een drone hebben gevonden. Ook mensen die een tweedehands drone willen aanschaffen kunnen gratis gebruik maken van Stolen Drone. Door even op de website te controleren of een te koop staande drone wellicht eerder gestolen is, kan voorkomen worden dat men ongewild slachtoffer wordt van heling.

Wie gebruik wil maken van het automatisch doorzoeken van externe marktplaatsen, betaalt daarvoor een kleine maandelijkse vergoeding. DroneSec biedt tegen betaling ook de mogelijkheid aan bedrijven of overheden om een koppeling te maken met het systeem. Op die manier is het bijvoorbeeld mogelijk om direct een automatische notificatie te ontvangen zodra een vlucht met een gestolen drone wordt opgemerkt.

Tientallen gestolen drones

Op de website staan momenteel tientallen drones opgegeven als gestolen of vermist. Het gaat vrijwel alleen om drones van DJI, tot en met een Matrice 300 RTK met een aankoopprijs van duizenden euro’s. Ook staan er drones van Parrot, Autel Robotics en senseFly in het overzicht van vermiste drones. Op het moment van schrijven hebben slechts drie drones het labeltje ‘gevonden’.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier