Pro

Hextronics onthult dockingstation voor DJI M300 RTK

De DJI M300 RTK wordt veelvuldig toegepast voor industriële toepassingen en security, zoals asset inspecties en surveillancevluchten. De tendens is echter om dergelijke vluchten grotendeels te automatiseren en vanuit dockingstations te laten plaatsvinden, zodat ze vanuit een centrale meldkamer kunnen worden aangestuurd. Daarin voorziet het systeem echter niet. Hextronics biedt nu een oplossing in de vorm van het Atlas 300 dockingstation voor de M300.

M300 omarmd

De DJI M300 RTK werd in mei 2020 geïntroduceerd. Vanaf het begin werd het platform wereldwijd enthousiast omarmd door professionele gebruikers, die de drone voor de meest uiteenlopende toepassingen inzetten: van industriële inspecties in de petrochemische industrie tot mappingmissies, van search&rescue-missies tot politietaken. Het voordeel van het systeem is dat de drone uitgerust kan worden met een verscheidenheid aan camera’s en sensoren.

Het systeem is echter niet geschikt om zelfstandig te opereren: er moet altijd een operator op locatie aanwezig zijn om de drone vliegklaar te maken en de vluchten uit te voeren. Dat zet een rem op de inzetbaarheid van de M300 voor repeterende taken op één locatie. Om die reden is er de laatste jaren veel interesse in zelfstandig functionerende droneboxsystemen die ingezet kunnen worden in uitdagende weersomstandigheden, zoals die van Percepto en Azur Drones. Dergelijke oplossingen kunnen echter niet gebruikt worden in combinatie met DJI-drones.

Atlas 300

Hextronics, een Amerikaanse fabrikant van dockingstations voor drones, merkte om die reden een toenemende vraag vanuit de markt naar een droneboxoplossing voor de M300. Dat leidde tot de ontwikkeling van de Hextronics Atlas 300, een robuust dockingstation met een geavanceerd accuwisselmechanisme. Het systeem kan direct worden gebruikt met een standaard DJI M300: er zijn geen modificaties aan de drone benodigd.

Het dockingstation biedt plaats aan acht standaard TB60 accu’s met een levensduur van 2000+ cycli. De box waarin de drone huist is weerbestendig en voorzien van airconditioning, waardoor operaties in extreme omgevingen mogelijk zijn. Na iedere vlucht heeft het systeem slechts vier minuten nodig om de drone gereed te maken voor een volgende missie. De M300 kan voorzien worden van een verscheidenheid aan payloads, waaronder LiDAR, thermische en RGB-camera’s, parachutes en andere sensoren.

Onthulling

Het Atlas 300 droneboxsysteem wordt op 26 april onthuld tijdens het AUVSI Xponential ’22-evenement in Florida, waar Hextronics samen met FlytBase, een softwarespecialist voor bedrijfsdrone-automatisering, exposeert. De twee bedrijven demonstreren op deze beurs hoe enterprise droneteams en aanbieders van drone-oplossingen drone-dockingstations kunnen gebruiken voor diverse toepassingen op uiteenlopende locaties.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier