Nieuws

Maastricht stelt droneverbod in tijdens Koningsdag

Dronepiloten die met hun drone opnamen willen maken tijdens het bezoek van Koning Willem-Alexander aan Maastricht kunnen hun toestel maar beter aan de grond laten staan. De burgemeester van Maastricht heeft tijdens Koningsdag op 27 april namelijk een verbod op het ‘voorhanden hebben of besturen’ van drones boven het grondgebied van de gemeente ingesteld.

Noordverordening

Het droneverbod maakt onderdeel uit van de Noodverordening ex artikel 176 Gemeentewet houdende voorschriften ter handhaving van de openbare orde of ter beperking van gevaar, die op maandag werd gepubliceerd in het Gemeenteblad.

Volgens de noodverordening wordt er een groot aantal bezoekers verwacht en is het om die reden noodzakelijk om diverse veiligheidsmaatregelen te nemen. Daar valt ook een verbod op het bij zich dragen en besturen van onbemande luchtvaartuigen onder. Alleen voor hulpdiensten en journalisten wordt een uitzondering gemaakt. Het verbod zal worden gehandhaafd door de politie en gemeentelijke BOA’s.

“Artikel 6 Verbod onbemand luchtvaartuig (drone)

1. Het is eenieder verboden om binnen het grondgebied van de gemeente Maastricht (als aangeduid op de bij deze verordening behorende plattegrond in bijlage 2) op openbare plaatsen, op openbaar water, alsmede in voer- en vaartuigen op openbare plaatsen en in openbaar water en in voor publiek openstaande gebouwen (delen van) onbemande luchtvaartuigen voorhanden te hebben en te (doen) besturen.
2. Het verbod in het eerste lid geldt niet indien dit met toestemming van de politie gebeurt onder verantwoordelijkheid van:
a)hulpverleningsdiensten;
b)overheidsdiensten die met de bewaking en/of veiligheid van de bezoekers van het evenement zijn belast;
c)media.”

Geen mandaat

Sowieso is het in Maastricht niet toegestaan om in de Open categorie met drones te vliegen, aangezien de stad in het gecontroleerde luchtruim van Maastricht Aachen Airport ligt.

Maar afgezien daarvan is het de vraag op welke wettelijke basis het verbod op het vliegen met drones is gestoeld, aangezien een burgemeester formeel geen mandaat heeft over het gebruik van het luchtruim boven een gemeente. Bovendien is er geen NOTAM ingesteld, noch is het tijdelijke droneverbod terug te vinden in GoDrone.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Maastricht stelt droneverbod in tijdens Koningsdag

 • Artikel 6 Verbod onbemand luchtvaartuig (drone)

  Het verbod in het eerste lid geldt niet indien dit met toestemming van de politie gebeurt onder verantwoordelijkheid van:

  c)
  media

  Het verbod geldt niet voor “media”? Wanneer valt een vlieger met diens drone onder “media”? Valt een blogger/vlogger ook onder “media”?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier