Markt

MediaMarkt maakt assortiment DJI weer beschikbaar (+update)

In de winkels en op de website van MediaMarkt en ook bij bol.com is het volledige assortiment aan drones en accessoires van DJI weer verkrijgbaar. De retailers besloten eind maart om de producten van DJI uit de schappen te halen nadat de Chinese dronefabrikant ervan beschuldigd werd partij te kiezen in de  Russisch-Oekraïense Oorlog. DJI publiceerde daarna een uitgebreid statement om dat te ontkennen.

Verkoopstop

De Duitse MediaMarktSaturn Retail Group besloot eind maart een einde te maken aan de verkoop van DJI-producten in de winkels van MediaMarkt en Saturn. Als reden noemde de retailer op Twitter aanhoudende geruchten dat DJI drones zou blijven leveren aan Rusland, ondanks een eerdere oproep van de Oekraïense vicepremier Mykhailo Fedorov om daarmee te stoppen. De producten van DJI verdwenen ook bij bol.com uit het assortiment.

Direct na het instellen van de verkoopstop reageerde DJI met een statement, waarin het bedrijf zich van die beschuldigingen distantieerde. Kort daarna publiceerde de Chinese dronefabrikant een nieuwe verklaring, waarin het bedrijf nog duidelijker stelling neemt tegen het gebruik van DJI-producten voor militaire doeleinden:

  • “DJI brengt of verkoopt haar producten niet voor militair gebruik.
  • DJI biedt geen after-salesservice voor producten waarvan is vastgesteld dat ze voor militaire doeleinden worden gebruikt.
  • DJI verzet zich ondubbelzinnig tegen pogingen om wapens aan onze producten te bevestigen.
  • DJI weigert om aanpassingen aan te brengen of modificaties mogelijk te maken die onze producten voor militair gebruik mogelijk zouden maken.”

Daarnaast vraagt DJI zakenpartners en wederverkopers om zich ook te committeren aan dit beleid:

“Onze distributeurs, dealers en andere zakenpartners verbinden zich ertoe dit beleid te volgen bij de verkoop en het gebruik van onze producten. U stemt ermee in geen DJI-producten te verkopen aan klanten die duidelijk van plan zijn ze voor militaire doeleinden te gebruiken, of om te helpen bij het aanpassen van onze producten voor militaire doeleinden, en u begrijpt dat we onze relatie met hen zullen onderhouden als ze zich niet houden aan deze verplichting.”

Assortiment weer online

Inmiddels zijn alle producten van DJI weer leverbaar via MediaMarkt en bol.com. Wel heeft DJI laten weten tijdelijk geen zakelijke activiteiten meer te ondernemen in Oekraïne en Rusland.

Update 28/4
In een eerdere versie van dit artikel stond dat het statement van DJI aanleiding was voor MediaMarkt om de verkoopstop op te heffen. Dat was onjuist: al op 7 april besloot de retailer om de artikelen van DJI weer te gaan verkopen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier