Incident

Dronepiloot krijgt boete van €35.000 wegens hinderen militaire straaljagers

De 43-jarige dronepiloot Jason Ng Yok Sen uit Singapore heeft een boete opgelegd gekregen ter hoogte van maar liefst 51.000 Singapore dollar (omgerekend ca. 35.000 euro) voor het per ongeluk hinderen van twee straaljagers door met zijn DJI Mavic 2 drone in het verlengde van de start- en landingsbaan van een militair vliegveld te vliegen. Als de man de boete niet kan betalen, wacht hem 100 dagen celstraf.

In de aanvliegroute

Het incident vond plaats in de avond van 8 september 2020. Jason liet zijn drone van het type DJI Mavic 2 Zoom opstijgen vanuit een park ten zuiden van Tengah Air Base, de belangrijkste vliegbasis van de luchtmacht van de Republiek Singapore (RSAF). De man had niet door dat hij met zijn drone precies in de aanvliegroute van de start- en landingsbaan vloog. De drone was 20 minuten in de lucht en legde in die tijd ruim 900 meter af. De maximale vlieghoogte was 134 meter.

Op hetzelfde moment werden twee binnenkomende straaljagers verwacht, met in totaal vier bemanningsleden aan boord. Gelukkig kon er dankzij de aanwezigheid van een DJI AeroScope dronedetector op tijd alarm worden geslagen. De twee aankomende straaljagers werden omgeleid en de start- en landingsbaan werd korte tijd gesloten.

Een satellietfoto van vliegbasis Tengah. Bron: Google Maps

‘Reëel risico op botsing’

Volgens openbaar aanklager Chong Ee Hsiun had de dronevlucht heel vervelend kunnen aflopen: “Er was een reëel risico op een botsing, die zowel levens als materieel zou hebben bedreigd. De RSAF moest de twee getroffen vliegtuigen omleiden van de genoemde landingsbaan en een baanafsluiting van 30 minuten instellen vanwege de acties van de beschuldigde.”

Rechter Lorraine Ho benadrukte in het vonnis dat de roekeloze dronevlucht had geleid tot een verstoring van militaire handelingen. De rechter nam het de dronepiloot ook kwalijk dat hij niet in het bezit was van een vliegbewijs. In Singapore moet iedere dronepiloot die hoger dan 60 meter boven zeeniveau wil vliegen beschikken over een zogenaamd Class 2 Activity Permit. De man had de drone eind 2018 aangeschaft.

Hoogste boete ooit

De dronepiloot kreeg uiteindelijk een boete van bijna 35.000 euro opgelegd, die bij in gebreke blijven wordt omgezet in een celstraf van 100 dagen. Het is voor het eerst dat in Singapore zo’n hoge boete wordt uitgedeeld voor een illegale dronevlucht.

Volgens de advocaat van de dronepiloot was een lagere boete op zijn plaats geweest: “Het kan niet worden genegeerd dat er geen daadwerkelijk letsel aan personen en/of schade aan eigendommen of vliegtuigen is toegebracht. Jason was slechts een drone-hobbyist, die weliswaar de bedoeling had om met de drone te vliegen, maar geen specifieke doelen of kwade bedoelingen had om levens of eigendommen in gevaar te brengen, laat staan vliegtuigen tijdens de vlucht in gevaar te brengen.”

Een drone van het type DJI Mavic 2 Zoom.

(bron: The Straits Times, coverfoto: Alert5, CC BY-SA)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier