Pro

Honderden autonome drones gaan elektriciteitsnet Florida monitoren

De Amerikaanse stroomleverancier Florida Power & Light (FPL) gaat op grote schaal autonome drones inzetten om hoogspanningsstations en stroomdistributienetten in de gehele staat Florida te monitoren. Daartoe is het energiebedrijf een samenwerking aangegaan met Percepto. Aanvankelijk zullen er dertien droneboxsystemen worden geïnstalleerd. Dat aantal wordt in de komende vijf jaar met honderden droneboxen uitgebreid.

Orkaanproof

FPL is één van de grootste stroomleveranciers in Amerika. Het bedrijf levert stroom aan ruim 11 miljoen Amerikanen. Om de infrastructuur op regelmatige basis te controleren zet FPL automatisch vliegende drones in. Het gaat om drones van de Israëlische leverancier Percepto. Deze staan 24/7 paraat in docking stations en worden centraal aangestuurd door middel van Percepto’s Autonomous Inspection and Monitoring (AIM)-systeem. De drones kunnen zowel routinematige inspecties als ad hoc controles uitvoeren.

Florida wordt regelmatig getroffen door orkanen. Om die reden was het van belang dat de droneboxen extreme windsnelheden kunnen doorstaan. Het systeem van Percepto is als eerste geslaagd voor de zogenaamde level 5 hurricane test. Dat betekent dat de drones direct na iedere orkaan of tornado meteen ingezet kunnen worden om eventuele schade aan het elektriciteitsnet in kaart te brengen, zonder dat er personeel op locatie hoeft te komen.

Grootste droneboxnetwerk wereldwijd

Als eerste stap volgend op de testfase gaat FPL dit jaar dertien droneboxsystemen van Percepto installeren in de regio West Palm Beach. In de komende vijf jaar zullen daar ‘honderden’ systemen aan toegevoegd worden. Daarmee is er sprake van het grootste autonome droneboxnetwerk wereldwijd.

“We kijken ernaar uit om onze relatie met FPL voort te zetten en ervoor te zorgen dat de elektrische infrastructuur van Florida constant wordt gemonitord, waardoor bewoners kunnen rekenen op een betrouwbaardere infrastructuur en sneller weer online zijn na uitval”, aldus Percepto Chief Commercial Officer Ariel Avitan. “De visionaire benadering van FPL bij het toepassen van de nieuwste drone-technologie zal een cruciale rol spelen in het elektriciteitsnet van de toekomst, en Percepto is verheugd dat zijn drones zullen bijdragen aan de vitale betrouwbaarheid van de infrastructuur voor de klanten van FPL.”

BVLOS vliegen

Om de inzet van de automatisch vliegende drones mogelijk te maken, heeft Percepto een BVLOS-vergunning gekregen van de FAA. Percepto is ook lid van het Beyond Visual Line of Sight Aviation Rulemaking Committee (ARC), dat onlangs wettelijke aanbevelingen heeft gedaan om geautomatiseerde BVLOS-vluchten mogelijk te maken in het luchtruim van de VS.

Ook in Nederland mag het droneboxsysteem van Percepto sinds kort worden ingezet. Softwarebedrijf Falcker heeft hiertoe begin april 2022 de benodigde vergunning gekregen van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Het systeem is onlangs voor het eerst getest bij een olieterminal op de Maasvlakte.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier