FNV wil snel maatregelen tegen dronesmokkel bij gevangenissen
Het door middel van drones smokkelen van drugs, cash en telefoons wordt een steeds groter probleem in Nederland. Bij sommige gevangenissen vliegt er tegenwoordig zelfs bijna dagelijks een drone over de gevangenismuur om een pakketje bij een celraam of op een luchtplaats te droppen. Volgens vakbond FNV wordt er te weinig gedaan tegen dronesmokkel en voelt het gevangenispersoneel zich onveilig.
Bijna dagelijks raak
Al jaren speelt het probleem van dronedroppings boven gevangenissen. Door middel van commercieel verkrijgbare drones blijkt het een fluitje van een cent te zijn om contrabande naar gedetineerden over te brengen. Het gaat daarbij meestal om drugs, contant geld of telefoons. Maar ook anabolen en viagrapillen worden op bestelling afgeleverd per drone.
Bij sommige gevangenissen vliegen er volgens het AD inmiddels bijna dagelijks drones over de gevangenismuur, zoals bij de Penitentiaire Inrichting Nieuwegein. Volgens FNV denkt 90 procent van de medewerkers dat gedetineerden hierdoor over telefoons kunnen beschikken. Volgens driekwart neemt hierdoor de intimidatie toe.

Onderzoek
In juli 2019 kondigde toenmalig minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) een onderzoek aan naar de mogelijkheid om maatregelen tegen ongewenste drones te installeren bij gevangenissen. Er werd een proeftraject in gang gezet, waarvan de uitkomsten dit jaar worden geëvalueerd. Maar volgens vakbond FNV en de centrale ondernemingsraad van het gevangenispersoneel duurt het allemaal veel te lang en is het hoog tijd dat er actie wordt ondernomen.
“Er worden wel proeven gedaan, maar er wordt niet doorgepakt”, zegt Yntse Koenen van FNV tegen EditieNL. De vakbond roept het ministerie van Justitie en Veiligheid op om snel actie te ondernemen. Volgens Koenen vormt de smokkel van telefoons en drugs vormt het grootste gevaar. “We zien veel incidenten in gevangenissen. Bijvoorbeeld in Zaanstad, waar zelfs drugsfeestjes hebben plaatsgevonden. Ook wapens zijn een groot probleem.”
Drones weren lastig
Weliswaar zijn er steeds meer mogelijkheden om ongewenste drones te detecteren, dat wil nog niet zeggen dat het probleem van dronesmokkel daarmee verleden tijd is. Detecteren is vers één, een drone weren is twee. Het probleem is dat de inzet van drone jammers alleen bij uitzonderlijke dreiging is toegestaan, vanwege de mogelijk negatieve neveneffecten die dergelijke apparatuur met zich meebrengen.
Ook de invoering van no-flyzones rondom gevangenissen biedt geen soelaas. Weliswaar voorziet de Europese regelgeving in producteisen met betrekking tot geofencing voor drones die vanaf 2024 op de markt worden gebracht, deze methode is verre van waterdicht en door kwaadwillenden eenvoudig te omzeilen.
Zelfs het spannen van netten boven luchtplaatsen schrikt dronesmokkelaars niet af. Zo werd begin maart een pak drinkyoghurt gevuld met telefoons en opladers gedropt bij de PI Alphen aan den Rijn, de eerste gevangenis in Nederland waar dergelijke netten werden aangebracht. Dat pakket kon dankzij oplettende medewerkers worden onderschept.
Reactie DJI
Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) stelt tegenover EditieNL dat er recentelijk een permanent dronedetectiesysteem in gebruik is genomen en dat er ook met mobiele systemen wordt gewerkt. Ook zegt de dienst onderzoek te doen naar de verstoring van drones.
(coverfoto: politie Zuid-Holland-Zuid)