Nieuws

Oostenrijk start in 2023 met digitale luchtverkeersleiding aan drones

De Oostenrijkse luchtvaartautoriteit Austro Control is een samenwerking aangegaan met het gespecialiseerde ICT-bedrijf Frequentis voor de ontwikkeling van een digitaal verkeersleidingsysteem voor drones. Op die manier moet het groeiende aantal dronevluchten op een veilige manier worden geïntegreerd in het Oostenrijkse luchtruim, als opmaat naar U-space. Het systeem zal begin 2023 operationeel zijn.

Unmanned Traffic Management

Het aantal drones in het Oostenrijkse luchtruim wordt steeds groter. Om ervoor te zorgen dat drones ook in de toekomst veilig kunnen vliegen, zijn geautomatiseerde luchtverkeersmanagementsystemen nodig. Austro Control kiest om die reden voor de ontwikkeling van een Unmanned Traffic Management (UTM)-systeem dat geleverd zal worden door het in luchtvaartsystemen gespecialiseerde bedrijf Frequentis.

Het nieuwe systeem biedt voordelen voor zowel dronepiloten als voor de luchtverkeersleiders van Austro Control. Het digitale verkeersmanagementsysteem zorgt ervoor dat de vluchtklaringen voor dronevluchten in de toekomst sneller, veiliger en efficiënter worden afgehandeld in gebieden waar zowel bemande als onbemande vliegtuigen actief zijn.

Communicatie volledig digitaal

Met de cloudgebaseerde UTM-oplossing van Frequentis wordt de communicatie tussen dronepiloten en Austro Control volledig gedigitaliseerd. In de eerste fase van het project staan ​​het digitaal indienen van vluchtplannen en het afgeven van klaringen voor vluchten in gecontroleerd luchtruim door de luchtverkeersleiding op de agenda. Vervolgens zullen, in overeenstemming met de EU-regelgeving die momenteel wordt geïmplementeerd, voorzieningen voor drone-identificatie en waarschuwingen voor zones met restricties worden geactiveerd.

De belangrijkste features en services die de komende jaren geleidelijk worden ingevoerd zijn:

  • Een intuïtieve applicatie voor luchtverkeersleiders en een mobiele applicatie voor dronepiloten die de volgende taken mogelijk maakt:
    – vaststelling van luchtruimregels en -beperkingen,
    – beoordeling van ingediende vluchtplannen, en
    – klaring geven aan aan dronepiloten.
  • Waarschuwingen geven in het geval van luchtruimsluitingen (zelfs op korte termijn).
  • Digitalisering van de voorheen handmatige goedkeuring van vluchten en daarmee een enorme verbetering van de dienstverlening aan dronepiloten.
  • Het systeem moet ook nieuwe drone-services mogelijk maken zodat drones verder kunnen bijdragen aan de economie van Oostenrijk.

‘Herdefiniëring van het luchtruim’

“Drones behoren tot de centrale thema’s van de toekomst voor Austro Control. De mogelijke toepassingen in de commerciële sector kennen nauwelijks grenzen. Tegelijkertijd is er al enkele jaren een ware drone-explosie in de private sector. Deze ontwikkelingen vragen om een ​​herdefiniëring van het luchtruim. Met het verkeersmanagementsysteem maken we het vliegen met drones in Oostenrijk in de toekomst nog veiliger”, zegt Austro Control Managing Director Valerie Hackl.

“Het nieuwe UTM drone-verkeersmanagementsysteem maakt de weg vrij voor een ecosysteem dat voldoet aan de toenemende vraag naar dronevluchten in een gecontroleerd luchtruim. Het systeem biedt een breed scala aan diensten en voorziet in de aansluiting van extra gebruikersgroepen, zoals hulpdiensten”, aldus Norbert Haslacher, CEO Frequentis.

Voorsorteren op U-space

Met de invoering van het UTM-systeem sorteert Oostenrijk als één van de eerste EU-lidstaten voor op de introductie van U-space. De eerste stap is het automatiseren van aanvragen voor en begeleiden van dronevluchten in gecontroleerd luchtruim. Tot nu toe kwamen daarbij veel handmatige handelingen kijken, wat een flinke rem op de  groei van de Oostenrijkse dronesector zet. Ook in Nederland is sprake van een dergelijke bottleneck, tot grote frustratie van veel professionele drone-operators.

Dronepiloten die op zoek zijn naar meer informatie over alle aspecten van onbemande luchtvaart in Oostenrijk – van registratie en drone-licenties tot dronevliegen – kunnen terecht op het Austro Control drone-portaal: dronespace.at.

(bron: Austro Control – coverfoto: Frequentis)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier