Tutorial

Zelf doen: maak een virtuele helikoptervlucht van je dronevideo

Heb je ooit in een helikopter over je eigen woonwijk willen vliegen? Zonder dat je diep in de buidel hoeft te tasten kun je toch het idee krijgen van een rondvlucht per helikopter: het enige wat je nodig hebt is een kleine drone en wat handigheid met een videobewerkingsprogramma. DronePilots-forumlid Dr.1.Pilot legt uit hoe je van een eenvoudige dronevideo een virtuele helikoptervlucht kunt maken.

Virtuele rondvlucht

Het idee is dat je een dronevideo ‘projecteert’ op de ruiten van een cockpit. En door het geluid van een helikopter toe te voegen wordt het resultaat al helemaal net echt. Forumlid Dr.1.Pilot legt op DronePilots.nl uit hoe het werkt:

“Van een eerlijk op internet gevonden plaatje van een helikoptercockpit heb ik de ramen er uit gehaald. Lees: transparant gemaakt. Vervolgens als .png bestand opgeslagen. (zoals jullie weten ondersteunt .jpg geen transparantie). Daarna dit plaatje boven een Mavic Mini clip gezet, gefilmd boven een school in aanbouw, bij ons in de wijk. (de school is nu bijna klaar, maar dit terzijde). Het helikoptergeluid maakt de illusie verder af!”

Bekijk hieronder de video met het resultaat. Geluid aan!

Zelf doen

Voor wie zelf aan de slag wil met deze truc: dronebeelden boven bebouwd gebied kun je legaal maken met iedere drone die minder dan 250 gram weegt, zolang je de privacy van mensen op de grond maar in acht neemt. Foto’s van helikopterinterieurs vind je eenvoudig via Google (houd wel rekening met eventueel auteursrecht). Het ‘uitsnijden’ van de ramen kan o.a. met Photoshop, of met het gratis programma GIMP. En geluidsopnamen van helikopters zijn volop te downloaden op Freesound.

Voor het monteren van de video heb je software nodig die meerdere videolagen ondersteunt, zoals Adobe Premiere, Final Cut Pro, of LumaFusion op de iPad. Als je videosoftware green screens ondersteunt, dan kun je het jezelf extra makkelijk maken door een cockpitfoto met green screen als uitgangspunt te nemen voor de overlay.

Geïnspireerd geraakt? Deel dan de link naar jouw probeersel op YouTube in de comments hieronder! Helemaal next-level wordt het effect natuurlijk pas als de inzittenden van de helikopter ook nog zouden bewegen… Wie neemt die uitdaging aan?

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Zelf doen: maak een virtuele helikoptervlucht van je dronevideo

  • Je kunt ook de flight data meenemen in de cockpit avionica. Ik vlieg met de mini en die slaat meer dan 200 parameters op per seconde. Je kan dan de hoogte, vliegsnelheid, vario en kompas de real time data laten displayen. Probeersel te zien via de link hieronder. Hoe ik het gedaan heb staat in beschrijving van de video clip.

    https://youtu.be/NTQrYXmOHQI

    Beantwoorden
    • Dank je Wiebe,

      De clip te zien via onderstaande link, met HUD met Z/W video, is eigenlijk nog erger, maar laat goed zien wat je met de flight data, een overlay en een beetje postprocessing kan doen.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier